Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев се срещна с френския посланик у нас Н. Пр. Етиен дьо Понсен. На срещата двамата обсъдиха основните насоки и приоритетите в сътрудничеството на двете страни. Ще продължи съдействието в областта на педиатричните трансплантации, за които френската страна ни подкрепя  от 2003 г. с екипи и обучение на български специалисти. Франция ще ни съдейства и при организацията и извършването на  чернодробни трансплантации, както и за  основаването на Регионален Балкански център за трансплантация.

В хода на срещата бе обсъдено предстоящото подписване на двустранно споразумение за сътрудничество, както и продължаване на успешното взаимодействие в областта на болничния мениджмънт и облекчаване на процедурите по взаимно признаване на дипломи на български медицински специалисти във Франция.

Министър Нанев благодари за оказваната помощ и поставянето на здравеопазването като приоритет в програмата на френското двустранно сътрудничество с България. Министърът информира френския посланик за организацията на системата на трансплантация в България и перспективите в тази област, като подчерта, че това е един от приоритетите на новото правителство и при всички случаи ще бъде много полезен опитът на френската страна в тази област.

Грижите за децата са също един от важните приоритети и Министерството на здравеопазването подкрепя френските инициативи у нас, заяви д-р Нанев. Той съобщи, че се подготвят конкретни предложения в това отношение, които скоро ще бъдат предоставени на френската страна.

Министър Божидар Нанев и Н.Пр. Етиен дьо Понсен се обединиха около общата оценка, че отношенията в областта на здравеопазването са на много добро ниво и имат отлични перспективи за развитие.

 

Сподели в: