Върни се горе

“България работи по Национален план за ваксиниране срещу COVID-19 с приоритизирани целеви групи и се придържа стриктно към него. Планът се основава на рутинната система за администриране на ваксините в страната и мониторинга на нежеланите реакции след ваксинация”, това каза заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на видеоконференция на здравните министри на държавите членки на Европейския съюз.
Заместник-министър Начева отбеляза, че снабдяването с ваксини против COVID-19 и имунизационните кампании не биха се превърнали в успех без единен координиран подход на европейско равнище и благодари на Европейската комисия за усилията за осигуряване на ваксина за населението на държавите членки на ЕС.
Министрите на здравеопазването обмениха първоначални впечатления от започналите имунизационни кампании за COVID-19, в т.ч. укрепване на системите за мониторинг и проследяване на нежелани реакции. Основните въпроси касаеха обмена на опит от началото на кампаниите, както и предоставянето на данни към Европейския център за контрол на заболяванията.
Европейският комисар по здравеопазване и безопасност на храните, Стела Кириакидес акцентира върху нуждата от единен подход и отбеляза, че ще обмислят възможности за разширяване на производствен капацитет на ваксини срещу COVID-19.
От страна на държавите членки беше отбелязано, че ваксинационната кампания е стартирала навсякъде, като бяха очертани сходни приоритетни групи в имунизационните планове (домове за възрастни хора, вкл. персонал, медицински специалисти).

Сподели в: