Върни се горе

С конферентна връзка между тел.112 и ЦСМП се съкращава максимално времето за обработка на сигналите

     От началото на следващата седмица всички сигнали, които постъпват на спешния телефон 112 и са свързани с медицински проблем, ще се приемат едновременно и в съответния областен център за спешна медицинска помощ чрез конферентна връзка. 
    До това решение се стигна на работна среща в МВР с участието на министрите на вътрешните работи Петя Първанова и на здравеопазването проф. д-р Николай Петров и заместник-министрите Димитър Георгиев и д-р Мирослав Ненков. На срещата присъстваха и директорът на Дирекция «Национална система 112» Стоян Граматиков, директорът на ЦСМП-София д-р Георги Гелев и д-р Ивиан Бенишев, началник Отдел «Спешна медицинска помощ» в МЗ. 
    След промяната, само при сигналите, които касаят здравословното състояние на гражданите, в разговорът ще участва и диспечер от Спешната помощ. Веднага след постъпването на сигнала на телефон 112, диспечерите на Спешната помощ ще се включват в разговора и ще уточняват естеството на случая и след преценка ще насочват медицинските екипи към съответното място. Досега разговорът с оператора и предаването на сигнал от телефон 112 до ЦСМП е отнемало няколко минути от получаване на обаждането. 
    В резултат на конферентната връзка диспечерът в Спешната помощ ще поема разговорът след секунди. Целта на предприетите мерки е да се съкрати максимално времето за реагиране при спешни случаи.

Сподели в: