Върни се горе

Цялата страна подкрепя призива за набавяне на недостигащите количества кръв и кръвни продукти, Христо Стоичков подема кампанията в Ловеч

     Над 60 души до обяд станаха доброволни кръводарители в открития тази сутрин мобилен пункт в Министерство на здравеопазването. Всички те се отзоваха на отправения призив на МЗ и Националния център по трансфузионна хематология за спешно набавяне на кръв от групите А и О. Недостигът на кръв и кръвни продукти се появи в резултат на повишения брой оперативни интервенции в лечебни заведения в София и в Западна България. Към 13.00 ч. над 20 граждани са в очакване на реда си за да дадат кръв. 
     Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Цветан Цветанов и министърът на икономиката и енергетика Делян Добрев бяха сред първите кръводарители още рано сутринта. „Ако това помогне за спасяването на човешки живот, или за предстоящи операции, които са планирани и трябва да бъдат направени, смятам, че всеки един би било редно да го направи", каза министър Цветанов.
    "Смятам, че винаги, когато имаме възможност, трябва да даряваме кръв,   каза министър Делян Добрев, който заяви, че за първи път става кръводарител.  В акцията се включи и министърът на образованието и науката Сергей Игнатов, който също дари кръв в открития пункт в МЗ.  
    Освен тримата министри, в акцията се включиха и десетки служители на МЗ, както и много граждани на столицата. Поради големия брой на желаещите да дарят, кръв мобилният пункт в МЗ ще продължи работата си до края на деня. 
   „Изключително съм благодарна, че българските граждани проявяват   съпричастност за преодоляване на появилите се затруднения, заяви министър Десислава Атанасова. Впечатлена съм от големия брой на хората, които безрезервно се включват в акцията и вярвам, че нашето общество е общество на солидарността. Тя допълни, че МЗ има готовност да продължи акцията докогато е необходимо. 
     Днес мобилен пункт за кръводаряване ще заработи и в Министерския съвет. 
    В началото на следващата седмица кампанията продължава и по график в нея се включват всички министерства и другите административни звена към тях. Всички областни управи в страната също се присъединяват към призива да се дарят кръв и кръвни продукти. С участието на РЗИ и областните управители в областните градове се организират акции, в които могат да се включат всички желаещи. В Бургас екипи ще бъдат разположени в централата на БЧК, както и във Военноморска база „Атия”. Гражданите ще могат да дарят кръв и в Кръвния център в областната болница.          
   В 14.00 ч. днес в Ловеч Христо Стоичков ще даде старт на кампания по кръводаряване в областния град. Първи в акцията ще се включат треньори и футболисти от футболния отбор „Литекс”. Те ще дарят кръв в многопрофилната областна болница в града.

Сподели в: