Върни се горе

Здравният министър и премиерът Пламен Орешарски търсят резерви в бюджета за финансирането на малките болници още от тази година 


    Поисках официална информация за състоянието на НЗОК от нейния управител – д-р Пламен Цеков. В едно любезно писмо той ми обяснява, че аз нямам никакво основание да искам информация за Касата, защото тя не е подчинена на министъра. Това каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева пред журналисти в МЗ. Тя уточни, че ако се следва философията на законите в България, твърдението на д-р Цеков е вярно, но според министъра философията на добрите промени е свързана с добра комуникация между всички институции, свързани в сферата на здравеопазването. „Касата управлява основният, най-големият ресурс за финансиране на лечебните заведения. Затова смятам, че Министерството на здравеопазването, като представител на държавата, има право да знае какво е финансовото състояние на НЗОК“, каза д-р Таня Андреева.
    По повод тежкото финансово състояние на малките болници в отдалечените и труднодостъпни райони на страната, министърът на здравеопазването заяви, че ще направи всичко необходимо да осигури допълнително средства за финансирането им. По темата д-р Андреева вече е разговаряла с министър-председателя Пламен Орешарски, който е обещал да търси резерви в бюджета за подпомагането на тези лечебни заведения още през тази година. "Аз също ще направя всичко възможно, ако има икономия в нашето министерство, част от нея да бъде преструктурирана и да може да се използва за общинските болници", каза здравният министър. Все пак, ако средствата не бъдат осигурени през тази година, това ще стане със сигурност през 2014 г. „Практиката показва, че без подпомагане на малките болници не може. През последните четири години, когато те не се субсидираха, 17 болници бяха закрити”, каза здравният министър.

Сподели в: