Върни се горе

С днешна дата, 3 юни, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освобождава Съвета на директорите на болница „Лозенец“. Това съобщи министърът на брифинг в Министерския съвет. Основания за решението са: данни за източване на лечебното заведение, във връзка с което в началото на годината беше излъчено журналистическо разследване; отрицателните финансови резултати на болницата; сигнали за незаконно извършване на трансплантации на чужди граждани, както и направена трансплантация на лице, заемало висш административен пост.

По отношение ощетяването на НЗОК министър Кацаров припомни, че се касае за отчетени от лечебното заведение като лекувани 60 пациенти, които реално не са потребили въпросните медицински услуги. По случая от НЗОК са извършени две проверки, като резултатите вече са предоставени на прокуратурата. „В деня, в който е издадена заповед за проверка, болницата е върнала парите на НЗОК, обяснявайки вземането с техническа грешка. Повиках изпълнителния директор и поисках обяснения по случая. Това, което той ми обясни за техническата грешка, е неприемливо. Не може да има 60 технически грешки в рамките на един месец – това са случаи, които ежедневно са регистрирани в системата на НЗОК. За мен това не е техническа грешка, а източване на Здравната каса“, посочи министърът.

Финансовата справка на лечебното заведение сочи, че за 2020 г. болницата е на загуба от 21 млн. лв. За същата година, при отрицателен финансов резултат, заетостта на болничните легла е била 23%, или осем от десет легла са били свободни, стана ясно още от думите на д-р Стойчо Кацаров.

В здравното министерство са постъпили документи, съдържащи информация, че в периода 2019 г. - 27 април 2021 г. в болница „Лозенец“ са извършени 14 трансплантации на бъбрек от жив донор, като всички донори са млади хора от Украйна и Молдова, а за реципиенти са посочени граждани на Оман, Израел и др. Тъй като изискванията на българското законодателство за трансплантация от жив донор е да има роднинска връзка между донор и реципиент, документите по тези случаи ще бъдат предоставени на МВР за проверка на фактите, а при необходимост и за последващи действия. 

Относно чернодробната трансплантация на висш държавен служител, реализирана през месец април т. г. от трупен донор, здравният министър съобщи, че е нарушена процедурата за избор на реципиент.  Тримата пациенти, класирани от ИАМН като подходящи за трансплантацията, с оглед спешност и съвместимост, и фигуриращи в листата на чакащи за трансплантация у нас, са били прередени от въпросния държавен служител.

„Ще бъдат проверени и други лечебни заведения, за които има сигнали“ беше категоричен здравният министър.

Сподели в: