Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров беше отличен с приз за Клинично сътрудничество и работа в екип по време на третото издание на Националните Медицински Награди. Отличието се връчва на проф. Петров за постигнати финансови резултати  и намаляване на публичните разходи като началник на ВМА, за професионални успехи като анестезиолог, за активно клинично сътрудничество в "Катедрата по анестезиология, реанимация и интензивно лечение“ и за отлична работа в екип от май 2017 г. като министър на здравеопазването.

„Не само аз, а и всички колеги лекари приемаме всяка наградата като оценка за работата ни, за професионализма ни, но най-вече като голяма отговорност, че за в бъдеще трябва да бъдем още по-добри във всичко, което правим“, заяви здравният министър при получаването на наградата.

„Всички наградени тази вечер са светила в медицината, изключителни професионалисти, но и изключително добри и скромни хора, които заслужават уважение. Не бива те да бъдат обругавани, не бива да бъдат нападани“, каза още проф. Петров.

Третото издание на годишните награди National Medical Awards 2017 подкрепи националната кампания „Не на насилието“, която беше инициирана в отговор на зачестилата агресия срещу медицински лица в цялата страна.

На церемонията министър Петров връчи на акад. Богдан Петрунов голямата награда за Цялостен принос в развитието на медицината. Той е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България и по света. Дългогодишен преподавател по имунология и алергология в Медицинския университет в София. Създател е на първата в България лаборатория по алергия, благодарение на която в практиката бяха разработени и внедрени повече от 200 вида алергенни препарата за диагностика и лечение.По този начин бяха поставени основите на съвременната клинична алергология у нас .

Здравният министър посочи, че акад. Петрунов е пример за блестящ учен и прекрасен преподавател: „Вие сте не само български лекар, който работи за имиджа на страната ни в международен мащаб, не само сте авторитет в медицината, с когото всички ние да се гордеем, но най-вече Вие сте един много добър и нормален човек. Прекланям се пред Вас!“.

По думите на акад. Богдан Петрунов лекарите трябва да получат много по-висока позиция в ценностната система на нашето общество. „Последните години много негативни тенденции се очертават спрямо лекарите, което не е достойно. Пациентът е всичко за нас и трябва да му отдадем всичко от нас“, категоричен беше акад. Петрунов.

 

Сподели в: