Върни се горе

Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откриха официално новопостроената сграда на блок „Лаборатории” и нов реновиран блок на болницата, в който са разположени Клиниката по неврология и Клиниката по психиатрия. На тържеството присъстваха министърът на труда и социалната политика, заместник-министри, директори на университетски болници.             
„Впечатляващи са мащабите на проекта, който откриваме в Александровска болница като резултат, изпълнение и обем на направените инвестиции и голямата полза от направеното е за всички пациенти и за хората, които работят в лечебното заведение” – подчерта министърът на здравеопазването д-р Желев на проведената среща с колектива на УМБАЛ „Александровска”. Срещата се проведе в  изцяло реновираната аудитория „Проф. д-р Янко Добрев”. Д-р Желев изтъкна, че с реализацията на проекта са създадени условия за работа на европейско ниво, които в съчетание с високия професионализъм на медицинските кадри дават ново качество на здравните услуги в най-старата болница в България. С едноминутно мълчание  беше изразена съпричастност към трагедията край Ямболско, в която загинаха 17 души  
В приветствието си министър-председателят Сергей Станишев заяви, че именно стремежа за осигуряване на качествени медицински услуги на населението е основание инвестирането в здравеопазването да бъде основен приоритет на държавата. Той изтъкна, че през последните 4 години  правителството е инвестирало близо 500 милиона лева в здравеопазването и посочи, че само в Александровска болница  тези инвестиции са в размер на 40 милиона лв. За първи път през този период държавата влага такъв ресурс в тази сфера, уточни премиерът Станишев и посочи, че това е най-модерният и уникален по същността си медицински блок в цяла Югоизточна Европа. През следващите години държавата ще инвестира най-много средства в областните и университетските болници, където се обучава новото поколение медици. Премиерът обяви, че на 10 юни ще бъде открита оперативна програма „Регионално развитие”, която по линия на европейските фондове осигурява на лечебните заведения финансиране за близо 150 милиона лева. С тях ще бъдат модернизирани много лечебни заведения, които трябва да са в готовност да кандидатстват с готови и качествени проекти.  
Приветствие на тържеството поднесе и директорът на Александровска болница доц. Асен Златев,  който съобщи, че  през последните години в лечебното заведение са изградени 16 нови медицински звена, по  програма ФАР и със собствени средства са направени десетки подобрения в отделни звена.   Изработен е и план за развитието на болницата до 2013 година, който  включва и създаването на така наречените електронни досиета на пациентите.
Министър-председателят Сергей Станишев и министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откриха и разгледаха новите бази на територията на Александровска болница. Новият блок „Лаборатории” е изграден с финансовата помощ на МЗ в размер на 1 151 760 лв. и заем от Световната банка в размер на близо 4 милиона лева. В сградата са разположени Централна клинична лаборатория, Централна лаборатория по терапевтичен лекарствен мониторинг и клинична фармакология и Лаборатория по микробиология. Цялостната реконструкция и реновиране на сградите на Клиниката по неврология е финансирано със средства, отпуснати от Министерство на здравеопазването. Инвестициите в Клиниката по неврология са в размер на 3 748 068 лв., а в Клиниката по психиатрия – 5 180 125 лв. 
На откриването на новите лаборатории и клиники беше отслужен водосвет от представители на БПЦ.


Сподели в: