Върни се горе

 Министър–председателят Сергей Станишев и министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев прерязаха лентата на реновираното отделение по образна диагностика в Многопрофилната болница за активно лечение “Доктор Никола Василев” в Кюстендил. Отделението вече разполага с компютърен аксиларен томограф на стойност 700 000 лева, закупен със средства от Министерство на здравеопазването. Апаратурата е единствена по рода си в Югозападна България. Общо три са реновираните отделения в лечебното заведение – детско, по неонатология и по образна диагностика. Само през миналата година в кюстендилката болница са инвестирани около 2 100 000 лева. От тях 1 400 000 лева са по проект за енергийна ефективност, с което разходите за отопление през отоплителен сезон 2008-2009 г. в сравнение с предходния период са намалели с близо 40%., а стопанските разходи ще бъдат намалени под 10% от общите разходи на лечебното заведение. От направената модернизация се спестяват значителни средства на болницата, които могат да бъдат насочени за увеличаване  заплащането на медицинския персонал и по-добро обслужване на пациентите. Болницата разполага със 340 легла и персонал от 497 души, като лекари са 102. Лечебното заведение обслужва регион с население около 150 000 души.

«Процесът на обновяване на болниците и българското здравеопазване ще продължи, независимо от световната икономическа и финансова криза. Ще направим всичко възможно българското здравеопазване да достигне европейските стандарти. Това е и сред водещите приоритети в политиката на правителството» - заяви министър-председателят Сергей Станишев при откриването на трите обновени болнични отделения.  Премиерът припомни, че това е лечебното заведение без детска смъртност за 2008 година. Радвам се, че през последните години успяхме да направим немалко за модернизацията на българското здравеопазване, защото това засяга всеки един човек. Никой не е застрахован, че няма да се разболее, той или неговите близки и затова последователно инвестираме в българското здравеопазване”, каза министър-председателят Сергей Станишев. Той подчерта, че през 2009 г. е предвидено значително увеличение на средствата за здравеопазването - с допълнителни 500 милиона лева.  Нараства и броя на инвестиционните проекти за модернизация на българското здравеопазване и от всичко това зависи качеството на живот на българските граждани, изтъкна премиерът. 
Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев  подчерта, че пари    трябва да инвестират там, където има добър мениджмънт, какъвто се наблюдава в болницата в Кюстендил.  «Всички наши усилия са насочени към една цел –  в центъра на вниманието да бъдат поставени пациентите. Виждам, че екипът на болницата обича своето работно място и е готов да предостави целия си професионализъм в името на тази цел”, заяви министър Желев. По думите му лечебното заведение е на добро европейско ниво, а направеното е впечатляващо. Като израз на висока оценка за работата на целия колектив, министър Евгений Желев гарантира, че през тази година на кюстендилската болница ще бъдат отпуснати допълнителни 500 000 лева за цялостното подобряване на инфраструктурата. Тези средства ще се използват за ремонт на три нови отделения. Д-р Желев честити първа пролет на лекарите и медицинския персонал на кюстендилската болницa и прогнозира, че обилният сняг е  знак за плодородие и берекет. 
На откриването на обновените отделения присъстваха народните представители от Коалиция за България д-р Симеон Василев, Мая Манолова и Иво Атанасов, както и областният управител на Кюстендил Любомир Дермански и ръководители на здравни структури в региона. 


Сподели в: