Върни се горе

„Въпреки трудностите добрите неща в българското здравеопазване се случват. В крайна сметка здравната ни система ще бъде такава, каквато всички ние с общи усилия я направим и тя трябва да е от полза на всички български граждани” – заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев на празничното тържество  в резиденция „Бояна” по случай  7 април - Световен ден на здравето и Ден на здравните работници. На празника присъстваха министър-председателят Сергей Станишев, народни представители от Комисията по здравеопазване, ръководители на съсловни организации, синдикалисти, директори на лечебни заведения от цялата страна.

В приветствието си министър Евгени Желев изрази увереността си, че здравните работници, с подкрепата на цялото българско общество, ще отговорят на предизвикателствата на времето и на очакванията на хората за модерно здравеопазване и по-висок жизнен стандарт. Той изтъкна, че всичко, което се случва в българското здравеопазване е плод на цялото ни общество, на общите усилия да бъде предоставена на гражданите справедлива, достъпна и качествена здравна помощ. Като една от главните задачи д-р Желев посочи  увеличаването на финансовия ресурс в системата на здравеопазването и  повишаването на ефективността, отговорността и контрола върху неговото разходване. Министър Желев отправи думи на благодарност към представителите на цялото съсловие за техния всеотдаен труд в името на доброто на пациентите, труд, който заслужава дълбокото признание и уважение на цялото общество.

В приветствието си министър-председателят Сергей Станишев  от името на правителството поздрави лекарите, медицинските сестри и всички работещи в системата на здравеопазването с техния празник. „Да работиш в здравеопазването не е просто професия, а призвание, защото основната мотивация е желанието да се помогне на нуждаещите се. Професията изисква голяма отговорност, голямо интелектуално, емоционално и дори физическо усилие и в България винаги е имало особено отношение към учителите и лекарите, към хората, които се грижата за бъдещето на нацията и за ежедневните проблеми на всеки човек” – каза премиерът Станишев. Правителството си дава ясна сметка, че предстои още работа за издигането на българското здравеопазване на най-високо ниво, на нивото на европейските и световни стандарти, подчерта премиерът. Факт е, че през последните години приоритетно се увеличават средствата, които държавата отделя  за модернизация на здравеопазването, които заедно с професионализма на здравните работници са неотделим елемент за качествени здравни услуги. Многобройни са примерите за откриване на обновени отделения в цялата страна, снабдени с модерна апаратура и подобрени условия за работа. Предстои още да бъде направено по отношение на закупуването на модерна апаратура и подобряване заплащането на труда на здравните работници, изтъкна министър-председателят и подчерта, че независимо от рязко променените условия  в световен мащаб правителството ще продължи да отделя значителни средства за българското здравеопазване.

На тържеството бяха отличени здравни работници, номинирани от цялото съсловие за техния принос и постижения. Министър Евгений Желев награди с Почетен плакет на Министерството на здравеопазването г-жа Милка Василева, медицинската сестра с 30- годишен стаж и зам.председател на БАПЗГ, г-н Симеон Василев – председател на Асоциацията на директорите на областните болници и народен представител в 40-то Народно събрание и доц. Бойко Коруков - изпълнителен директор на УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ”.     



Сподели в: