Върни се горе

Набелязахме няколко мерки и разпределихме задачите така, че всяка институция да свърши работата, която е от нейните компетенции, като здравно министерство се ангажира с тотално оборудване на всички мобилни медицински екипи с паник-бутони, GPS системи, с възможност за гласова връзка с охранителна фирма или с органите на МВР, стана ясно от думите на министъра на здравеопазването проф. Петров след работна среща между представители на прокуратурата, министрите на здравеопазването и вътрешните работи, директори на някои от големите болници в София и на ЦСМП София.

Главният прокурор Сотир Цацаров се ангажира до районните прокуратури да бъдат изпратени указания за определяне на нарочен прокурор, който да осъществява връзка с директорите на болници със спешни приемни отделения. Целта е да се създаде механизъм между прокуратурата, лечебните заведения и териториално поделение на МВР, който механизъм да обезпечи незабавната реакция на органите на реда.

От своя страна вътрешният министър Валентин Радев посочи, че МВР ще проведе обследване на лечебните заведения и ще даде предписания на болниците със СПО за осигуряване безопасността на медицинските специалисти и на пациентите.

По данни на прокуратурата през 2014 г. образувани са 5 досъдебни производства за посегателства срещу медицински специалисти при и по повод изпълнение на тяхната служба, като осъдени са 4 лица, както следва: един гражданин е осъден ефективно, един – условно, един – на пробация и един – на глоба. През 2015 г. са образувани 4 производства, а осъдено е едно лице – на глоба. За 2016 г. образуваните досъдебни производства са 2, като осъдени са 4 лица: двама –  условно, а на други двама е наложена глоба.

Сподели в: