Върни се горе

„Университетският информационно-административен център към Медицински университет – Пловдив ще бъде от изключителна полза за българските и чуждестранните студенти, тъй като на едно място, под един покрив, те ще получават цялата им необходима информация. Ще спестят време и усилия в административно лутане, което особено ще улесни новопостъпилите в МУ“, посочи здравният министър проф. Николай Петров по време на официалното откриване на структурата.

В сградата на Центъра са обособени три функционални звена, като първото ще предлага услуги на новоприети студенти. Второто ще извършва административно консултиране и подготовка на документи, а третото звено ще обслужва студенти в неравностойно положение. Инвестицията, на стойност 3 241 692 лв., е факт благодарение на собствени средства на Медицински университет – Пловдив.

При посещението си в Града на тепетата министърът разгледа и Симулационния център на МУ, който е най-големият комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в Република България. „Изключително съм впечатлен от Симулатора, който разиграва дори ортопедични операции като артроскопии. Такова нещо в страната не съм виждал “, обърна се проф. Петров към ректора на Медицинския университет проф. Стефан Костянев.

Пред журналисти министър Петров коментира затрудненото финансово положение на областни болници като тези в градовете Враца, Ловеч, Видин, Стара Загора и Бургас: „Опитваме се да променим модела на управление, да икономисваме средства и да предоговаряме дългове и лихви.“ От думите му стана ясно, че на нарочна среща с министър-председателя Бойко Борисов, е коментирана възможността за създаване на фонд за целеви субсидии – място, от което болниците да теглят безлихвени кредити или такива с минимална лихва, за да разплащат натрупаните задължения и да предоговорят неизгодните договори.

Здравният министър коментира и медицинската помощ, която получават здравно неосигурените граждани, като я раздели в три направления: спешна, болнична и извънболнична. По отношение на болничната помощ, министърът посочи, че и към момента има разписан механизъм, който макар и леко тромав е добре работещ.  Като прозорец, в който не е предвидено заплащане медицинската грижа за здравно неосигурените министърът определи извънболничната помощ. Поради тази причина със социалния министър Бисер Петков е воден разговор да се задели ресурс от 2-3 млн. лв. на годишна база за извънболнична помощ на здравно неосигурените пациенти. Предстои с предложението да бъде запознат финансовият министър.

Сподели в: