Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров присъства на тържествената церемония на съсловната организация на професионалистите по здравни грижи по повод 12 май – професионалния им празник и Международен ден на сестринството.

В обръщението на проф. Петров към присъстващите се казва: „Към всички Вас, професионалистите по здравни грижи в България, отправям своята искрена почит за неуморния труд и отдаденост на професията, въпреки нелеките условия и тежките отговорности на съвремието, с които неизменно се сблъсквате в своята ежедневна работа.“

„За последните 10 години около 10 хиляди медицински сестри и акушерки са напуснали България, поради което средната възраст на медицинските ни сестри в момента е 53 години“, каза председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева, като допълни, че са необходими спешни мерки за задържане на специалистите ни от страна на държавата, сред които и адекватно заплащане на труда на сестрите.

„Разговарях с председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, за да организираме среща, на която да бъдат обсъдени проблемите с ниските възнаграждения на медицинските сестри и обвързаността им с колективния трудов договор в сектор „Здравеопазване“, посочи проф. Николай Петров, като уточни, че решение на казуса ще се търси в оперативен порядък.

Сподели в: