Върни се горе

На 2 октомври 2017 г. в Аулата на Военномедицинска академия пред Висшия медицински съвет към министъра на здравеопазването бяха представени приоритетите на Българското председателство в сектор „Здравеопазване“.

Заседанието на Висшия медицински съвет беше открито от министъра на здравеопазването проф. Николай Петров. Министърът подчерта, че представянето на здравните приоритети на Председателството започва именно в този формат поради наличието на „сериозна представителност и концентрация на експертиза“. „Председателството на Съвета на ЕС е кауза за България и трябва да се представим добре“, отбеляза министър Петров. Той заяви високи очаквания към членовете на Висшия медицински съвет и изрази надежда за ползотворно сътрудничество, както в контекста на приоритетите на Съвета на министрите, по които работи екипът на Министерство на здравеопазването, така и на актуални теми в национален контекст.

Водещите политически приоритети бяха представени от ресорния заместник-министър, отговарящ за европейските въпроси, д-р Мирослав Ненков. Той открои като главни темите, касаещи здравословно хранене при децата и достъпните и ефективни лекарствени продукти. „Приоритетите вече са уточнени, сега предстои окончателното им прецизиране“, подчерта д-р Ненков. Той акцентира върху водещото значение на обществения интерес. „Българското председателство в сектор „Здравеопазване“ няма да прокарва интереси с бизнес насоченост“, отбеляза заместник-министърът.

Приоритетите бяха приети позитивно от страна на Висшия медицински съвет, като членовете се ангажираха да изпратят допълнителни идеи. Беше посочено, че темите са актуални, очертават добър баланс между профилактика и терапия и следва да оставят следа в дневния ред на ЕС.

Сподели в: