Върни се горе

Днес, 8 юли министърът на здравеопазването д-р Петър Москов участва в дебати за денталното здраве на нацията на тема "Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента".

Форумът беше организиран от народния представител в 43 НС от Реформаторския блок д-р Валентин Павлов, под патронажа на Комисията по здравеопазванетои нейния председател д-р Даниела Дариткова. 

В дискусията, състояла се в зала „Изток“ на Народното събрание, взеха участие председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, зам.-председателят на НС г-н Иван Иванов, заместник-министрите  на здравеопазването д-р Бойко Пенков, д-р Ваньо Шарков и д-р Адам Персенски, управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов, зам.-министърът на образованието г-жа Ваня Кастрева, представители на Министерството на труда и социалната политика, изпълнителният директор на ИА „Медицински одит“ д-р Златица Петрова, Българският зъболекарски съюз, Съюзът на зъботехниците в България, Асоциацията на денталните мениджъри в България, факултетите по дентална медицина, пациентски организации и др.

Кръглата маса е успешна стъпка по посока уточняване приоритетите в денталната сфера и вземане на съответните управленски решения.

     В рамките на кръглата маса стана ясно, че предстои промяна на Наредбата за специализация на денталните лекари. Дискутирани бяха и възможностите за увеличаване на парите за дентално здраве, както и за добавяне дейност/и към пакета за дентална помощ на НЗОК, като това зависи от преговорите по новия Национален рамков договор между Българския зъболекарски съюз и здравната каса.

По време на форума стана известно, че д-р Петър Москов е подписал втория етап от Националната програма за профилактика на оралните заболявания на децата до 18 години (2015 - 2020 г.), част от която е и Програмата за силанизиране на първите постоянни зъби на децата.

Сподели в: