Върни се горе

 

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов посети СБАЛ по Онкология във връзка с изпълнението на проект BG161РО001/1.1-08/2010/001 „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД, София”. В обиколката на новия комплекс участваха премиерът Борисов и кметът на София – г-жа Фандъкова.

Март следващата година листата на чакащите за лъчелечение ще бъде ликвидирана, заяви здравният министър по време на пресконференцията в лечебното заведение. Капацитетът на досегашната апаратура позволява лечението на 3 хил. души годишно, докато новите, по-мощни ускорители ще осигуряват качествена терапия за значително по-кратко време и българите няма да бъдат принудени да се лекуват в чужбина, допълни Москов.

Началото на декември се очаква през новата апаратура, доставена в изпълнение на проекта, да е преминал и първият пациент, стана ясно от думите на д-р Валентин Ангелов, директор на Онкологията. Той посочи още, че дълго време проектът в болницата е бил замразен, а сега – с работа само за няколко месеца – финализирането на проекта е сигурно и ще се случи в срок.

Проект BG161РО001/1.1-08/2010/001 „Разширяване на лъчетерапевтичен комплекс в Клиника по лъчелечение на СБАЛ по Онкология - ЕАД, София” е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации“ по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Сподели в: