Върни се горе

(Петър Москов – в кулоарите на Парламента, пред журналисти)

Първият път, когато ДПС, мисля, че отново в лицето на господин Местан, ми поиска оставката, аз казах, че за мен е въпрос на чест ДПС да ми искат оставката. Тогава това ми изглеждаше сериозно. Сега, когато това е втори път вече, някак си фарсово ми изглежда.

Дори се питах дали трябва да отговарям на това нещо. Сега, очевидно е, че има една политическа сила като Движението за права и свободи, която е извън борда на активната политика. Очевидно е, че там политиката не е свързана с идеи за развитие на обществото, а с реализация на техните кадри. Те в момента не могат да направят това, т.е. цялото им разбиране за политика е унищожено и се мъчат да бъдат част от политическия диалог с такива неща. Така че дори се чудех дали да отговарям на господин Местан, който с някакви такива теми, извън времето и пространството, се опитва да се включи в смисления политически диалог. Защото това е истината – те търсят някаква дестабилизация и търсят връщане във властта и в управлението, за да може да правят това, което винаги са правили.

По конкретния въпрос – ако господин Местан казва, че аз лъжа и ме обвинява в лъжа, това означава, че той обвинява всеки един от лекарите в Спешна помощ в лъжа. Ако държи на това си твърдение, да вземе да отиде тази вечер например, ако няма друга работа, в някой от центровете за Спешна помощ и да им обясни, че лъжат, че са ги били. Успех му желая.

Въпрос: А от къде идва това разминаване с Вашите данни и тези на министър Вучков – 17 срещу 225? 
Те не са 17 срещу 225. Ние още преди 2 месеца, когато тази дискусия беше затворена, апропо, отварям скоба, първо да благодаря на министър Вучков и на МВР за добрите съвместни действия, за ясната координация с екипите на ЦСМП и да кажем, че в следствие на действията, които тогава предприехме, в действията ни при срещи с циганските организации, със Сдружението на общините, оттогава насам, фактически нападения над екипи на спешна помощ няма.

Отварянето на тази тема сега от господин Местан е най-малкото, как да кажа – неуместно или пък цели нещо друго т.е. държавата е предприела действия, с които проблемът е минимализиран или решен. Господин Местан явно има друг проблем или не отчита реалните проблеми на хората и на Държавата. Още тогава казахме, че има разминаване между това, което МВР дава, защото не всеки от битите лекари, фелдшери, сестри шофьори в Спешна помощ е подал оплакване, не всеки център е подавал оплакване при всеки инцидент. Имаше преди два месеца типичният случай в Перник, когато една група пияни бяха успели да разбият устата на лекаря. Той на следващия ден дойде на работа с шевове на устата и каза, че няма намерение да подава оплакване в полицията.

Оттам се получава това така наречено и „разкрито“ от господин Местан разминаване. Всъщност данните, които събира МВР, те не биха могли да бъдат точни по професия. Когато има нападение –  графа нападение над лекар или учител – МВР не събира. Ето ги данните за всички лекари, не само за ЦСМП –  46 за миналата година, които са подадени.

А иначе данните, които са подадени от нашите центрове са тези, които аз съм цитирал и ги има качени, с днешна дата, на сайта на Министерството, където може да ги видите.

Още веднъж казвам, ако някой се съмнява в моите думи, значи се съмнява в думите на всеки един от работещите в тези центрове, на нашите лекари. А това, как да кажа, е доста долно  дори за банална политическа игра като тази на господин Местан.

Въпрос: Министър Москов, освен в лъжа, бяхте обвинен и в етическа непригодност. Вие лично чувствате ли се етически непригоден по повод ксенофобски изказвания, каквито намират от ДПС? 
Това е един страховит термин. Аз мисля, че от времето на Държавна сигурност не са издавани удостоверения за гражданите за пригодност или не към Държавата. Ще кажа и още нещо. В разговорите си, в решението на проблема, защото до голяма степен ние сме извървели стъпки в решаването на този проблем,… нима г-н Местан казва, че такъв проблем не съществува и го отрича. Ако казва това, той е слепец. Но, оказва се, че в разговорите със самите цигански общности, с всяка една от другите стъпки, които предприемахме, ние нямахме проблем в разбирането и в разбирателството. Предприемаме ясни стъпки напред.

Оказва се, че единственият проблем, който имаме, е със защитниците на модела на гетото – такива като г-н Местан. С тях аз наистина не съм имал, нямам и продължавам да нямам разговор. Съжалявам от Вас в тази държава нещата не зависят в този момент, да се надяваме и в повече време.

Въпрос: ДПС смятат, че ако не бъдете отстранен, ще предприемат действия по вот на недоверие към Правителството. Ще се съберат, ще започнат консултации за събиране на подписи. Говорихте ли вече с някой от колегите Ви от ГЕРБ в кабинета, с премиера - дали ще получите подкрепата на ГЕРБ? 
Аз говорих днес с министър-председателя по различна тема, както говорим, ако не ежедневно, винаги, когато има нужда. Не сме обсъждали въобще този въпрос. Аз мисля, че да се подценява нивото и на хората в мнозинството, пък на министър-председателя, затова, че могат да участват в някакви такива банални политически игри, е лоша оценка. Министър-председателят, а и лидерите на мнозинството са различен тип хора и няма да паднат до нивото на г-н Местан, ми се струва. Добре, благодаря Ви.

Сподели в: