Върни се горе

На 30 и 31 март министърът на здравеопазването д-р Петър Москов и заместник-министър д-р Ваньо Шарков са на работно посещение в Румъния за обмяна на опит и добри практики в областта на спешната медицинска помощ.

В рамките на посещението министър Москов ще се срещне с министъра на здравеопазването д-р Николае Баничиоиу и с държавния секретар и ръководител на Отдела за спешни ситуации в Министерство на вътрешните работи д-р Раед Арафат.

По време на срещите ще бъдат обсъдени провежданите в двете страни здравни реформи, двустранните отношения в областта на здравеопазването и възможностите за тяхното бъдещо развитие.

Създаденият в Румъния модел за спешна помощ, който е базиран на взаимодействието с органите на МВР, противопожарната безопасност и авиацията, е сред най-успешните в Европа.

Българската делегация ще бъде запозната с Мобилната служба за спешна помощ, реанимация и спасяване (SMURD), която се финансира от Министерство на здравеопазването, Министерство на вътрешните работи, дарения и спонсори. В нея си сътрудничат лекари от болниците за спешна помощ, пожарникари, пилоти и планинските спасители.

Сподели в: