Върни се горе

„До преди 6-7 месеца бях в редиците на лекарите, които правят всичко възможно, за да помогнат на своите пациенти. След като заех поста министър на здравеопазването, за мен е истинско удоволствие, когато отличаваме заслужили колеги – лекари, полицаи, хора, готови веднага да се отзоват в помощ на нуждаещите се.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев при връчването на наградите „Посланик на доброто“ за 2022 г. Министърът използва възможността да благодари на д-р Теодора Иванова, председател на Държавната агенция за закрила на детето, за добрата съвместна работа, като подчерта и значението на провеждането на инициативи като настоящата.

Министър Меджидиев връчи награда на проф. Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница. През м. октомври миналата година тя и ръководеният от нея екип извършиха животоспасяваща операция на едномесечно бебе.

„Заедно с екипа ми сме отличени, защото спасихме живота на Матей – дете, родено с екстремно ниско тегло и сърдечна малформация, на което поставихме стент на аортата, при тегло под 1 кг. Матей вече е на 5 месеца, тежи 6 кг и е едно здраво и щастливо дете. Номинацията беше изненада, защото това е наша мисия и наше ежедневие. Матей е едно от 250-те деца, които със сърдечна операция или с интервенционална процедура се лекуват годишно. Това е едно от 250-те семейства, на които връщаме усмивките и у които затвърждаваме вярата в медицината.“ Това заяви проф. Кънева, като подчерта, че приема наградата от името на целия колектив на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

В рамките на събитието вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров връчи награда на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ за продължаващото вече 10 години изпълнение на програмата „Детско здраве“, основател на която е министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Към днешна дата по линия на програмата високоспециализирани профилактични прегледи са преминали близо 19 хил. деца от цялата страна.

Сподели в: