Върни се горе

„В изключително кратък срок община Бургас успя да стартира въвеждането на високотехнологичната телемедицина, което е съществена помощ за осигуряването на навременна здравна грижа в институциите за възрастните хора и в Домашен социален патронаж – Бургас. Това е първата стъпка, върху която ще се надгражда. В следващите месец – месец и половина предстои откриването на обучителен център по телемедицина в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, който присъства на представянето на станция за телемедицина, ситуирана на територията на УМБАЛ Бургас. В рамките на събитието беше демонстрирана консултация между потребител – възрастна жена от Дома за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ и лекар, който се намира в кабинета по телемедицина в болничното заведение. Здравният министър посочи, че телемедицината има огромен потенциал да допринесе за осигуряването на качествена и достъпна здравна грижа, като даде пример с видяното от него в Израел.

Кметът на община Бургас Димитър Николов посочи, че пилотният проект стартира с две мобилни станции – една в Домашен социален патронаж и друга в Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“. За възрастните хора и особено за тези от тях, които са самотни и имат затруднения да проведат качествена консултация с медицински специалист, а такава им е необходима, въвеждането на телемедицината е значително улеснение. По тази причина община Бургас ще работи активно за надграждането на услугата, така че до нея да имат достъп все повече граждани. Това стана ясно още от думите на Димитър Николов. Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова беше категорична, че тя и екипът ѝ ще продължат да работят, за да бъде достъпна телемедицината на територията на цялата област.

В рамките на посещението си министър Меджидиев присъства и на подписването на Меморандум за съвместно сътрудничество между община Бургас, Университет „Проф. Д-р Асен Златаров“ и „Сдружение Младите лекари“. Меморандумът има за цел осигуряване на професионалната реализация на студентите по медицина и младите лекари посредством осигуряване на стажантски програми в структурите на община Бургас, провеждане на образователни дейности и кампании, насочени към превенция и профилактика на обществено значими заболявания и повишаване на професионалната квалификация на медицинските специалисти и здравните работници на територията на община Бургас.

Пред медии в Бургас здравният министър съобщи, че през м. май предстои в община  Приморско да бъде открит филиал на ЦСМП Бургас, като инициативата за това е на областния управител проф. Нейкова. Миналата година, със съвместни усилия на министерството и на местната власт, бяха осигурени допълнителни екипи, които да подпомагат центровете за спешна помощ по Черноморието през летния сезон, припомни д-р Меджидиев. „Целта ни сега е устойчивост – целогодишно да има два спешни медицински екипа на разположение на общината“, посочи още министърът.

Сподели в: