Върни се горе

Създава се Център за спешна медицинска помощ по въздуха с цел оказване на спешна медицинска помощ на заболели и пострадали лица на местопроизшествието и по време на транспортирането. На 15 май ще бъде назначен персонал от близо 60 човека към него, а самият Център ще включва пет отделни бази – в гр. София, гр. Пловдив, гр. Варна, гр. Долна Митрополия и гр. Ямбол. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев по време на брифинг в Министерски съвет.

Здравният министър поясни, че в края на тази седмица ще приключат физическите и медицинските прегледи на кандидатите, а от понеделник ще стартира същинското обучение на одобрените медици, които ще дежурят в петте оперативни центрове в споменатите градове. По думите му към момента по програмата има записани 106 медика. Министър Междидиев  съобщи още, че  през тази седмица Министерството на здравеопазването стартира обществени поръчки в лечебните заведения, разположение до петте бази, за изграждане на площадките за кацане на хеликоптерите. Той  изрази надежда, че до края на месец юли ще бъдат готови и че по това време България ще се сдобие и с първите 2 хеликоптера с чуждестранни  пилоти и техници по процедурата за наем на оперативен лизинг към Министерството на транспорта.

Във връзка със създаването на Центъра д-р Меджидиев сподели, че миналата седмица е бил на посещение в италианската фирма Leonardo S.p.A, гр. Милано, с която преди месец Министерството на здравеопазването сключи договор за доставката на 6 броя хеликоптери, където заедно с делегация от Министерството на здравеопазването лично са проследили изпълнението на договора.  Министърът коментира и посещението си в Националния център за спешна медицинска помощ в Италия, както и визитата си в хангари и действащи хеликоптерни площадки, с цел обмяна на опит и взаимосътрудничество.

В отговор на журналистически въпрос за координацията на Спешната помощ по въздух, министърът отговори, че новосъздаденият център ще бъде координационно звено, а Информационно обслужване работи по създаване на софтуерната програма. По думите на министъра това ще бъде една непрекъсната връзка между 112, центровете за спешна медицинска помощ в страната, лечебните заведения, структурите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на отбраната, както и държавния авиационен оператор. Министър Меджидиев поясни, че финансовият ресурс е подсигурен, а всички тези услуги ще бъдат безплатни за пациентите.

Сподели в: