Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев посети италианската фирма Leonardo S.p.A, гр. Милано, с която преди месец Министерството на здравеопазването сключи договор за доставката на 6 броя хеликоптери, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Визитата бе част от работното посещение на здравния министър в Милано с цел изучаване на италианския опит в прилагането на най-добрите практики при организирането и изпълнението на дейности по спешна медицинска помощ по въздуха.

Здравният министър проследи на място управлението по жизнения цикъл на продукта и коментира с представители на фирмата детайли по изпълнението на договора. В тази връзка той разгледа Окончателната монтажна линия, Интериорния център, Центъра за доставки и Линията за излитане. Министър Меджидиев посети и Обучителната академия на Леонардо Хеликоптерс в гр. Сесто Календе, както и Симулатора на полети.

Припомняме, че първият хеликоптер, предмет на договора,  ще бъде приет от представители на Министерството на здравеопазването до 15 декември т. г. в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. ще бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно по  В началото на другата седмица предстои да стартира и обучението на български пилоти и медици, които да обслужват в бъдеще медицинските нужди по въздух. Сформира се и Национален координационен център, който ще ръководи оказването на медицинска помощ по въздух.

Министър Меджидиев посети действащи хеликоптерни площадки на болници в областта Пиемонт, както и хангари с оборудвани помещения за медицински екипи, пилоти и техници. Той обсъди изискванията за строеж на летателни площадки във връзка с подготвената от Министерството на здравеопазването обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в близост до лечебни заведения в различни градове. По време на посещението  бе получена и техническа документация от италианската страна, която България да използва при изграждане на нашите обекти.

По-късно министър Меджидиев отпътува с делегацията си към Национален координационен център на спешната и авиопомощ в гр. Торино. Там се запозна с Учебната програма за подготовка на авиомедицински екипи, като от страна на домакините бе предоставен и екземпляр на Програмата. Посещението продължи в Оперативната база за спешна въздушна медицинска помощ „Аероклуб. Беше уговорено краткосрочно посещение на италиански обучителни кадри в България.

Сподели в: