Върни се горе

„В Деня на българския лекар поздравявам всички Вас за отдадеността, с която всеки ден работите, в името на здравето на българките граждани. За мен е чест на нашия професионален празник да открием заедно паметник на патрона на лечебното заведение – хирурга Николай Иванович Пирогов.“ Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

Здравният министър приветства инициативата чрез издигането на монумент да се съхрани споменът за лекаря, имащ огромен принос за развитието на науката медицина чрез достиженията си в областта на хирургията. „За нашата страна делото на проф. Пирогов е знаково не само за УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, а и за историята на здравеопазването в България. Именно той указва първите стъпки на спешната помощ у нас. Ранните му срещи с медицината предопределят целия му жизнен и професионален път, посветен на каузата да се помага на нуждаещите се“, посочи д-р Меджидиев.

По думите му проф. Пирогов е пример за подражание на поколения лекари. „Гордея се, че във Ваше лице България има достойни последователи на мисията на проф. Пирогов. Доказателство за това са и последните години, когато в условията на пандемия екипът на лечебното заведение прояви изключителен професионализъм. Зная, че предизвикателствата, пред които се изправихте заедно с цялата ни здравна система, Ви направиха по-силни и уверени, че водени от науката и работещи за благополучието на обществото можем да се справим с всяко изпитание“, подчерта здравният министър.       

Д-р Меджидиев пожела на всички медицински специалисти да не губят своята воля и да продължат да се осланят на своя професионализъм.

Сподели в: