Върни се горе

Министерството на здравеопазването винаги е било партньор на „Българската Коледа“, а чрез съвместната си работа доказахме че държава и благотворителна инициатива могат да постигат успехи в интерес на българските деца. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев днес, 29 ноември, в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново, където в присъствието на президента Румен Радев бяха обявени резултатите от миналогодишната кампания и беше даден стартът на инициативата за периода 2022-2023 г.

„Екипът на Министерството на здравеопазването полага целенасочени усилия за надграждане на постигнатото, за да гарантираме качествено, навременно и достъпно детско здравеопазване. Ще разговарям с всички парламентарни групи, за да бъде осигурено чрез държавния бюджет допълнително финансиране за детското здравеопазване“, посочи в изказването си здравният министър.

Началото на 20-тото издание на благотворителната инициатива беше поставено от президента Румен Радев, който посочи: „Българската Коледа“ не е просто дарителска кампания, тя е нещо много повече. Тя ни дава вяра, че сме цивилизовано общество, което се крепи на хуманни ценности.“ На тържествената церемония във Велико Търново държавният глава съобщи, че тазгодишната кампания ще е посветена на децата с редки генетични заболявания.

Благодарение помощта на „Българската Коледа“ редица лечебни заведения в страната бяха обезпечени с неонатологична апаратура, с ехографски апарати, локомати и друга медицинска техника. Подпомогнати са стотици деца, кандидатствали през годините за провеждане на лечение, рехабилитация и осигуряване на лекарствени продукти, които не се покриват с публични средства от НЗОК.

През изминалата година инициативата „Българската Коледа“ е постигнала рекорден бюджет от над 3 млн. лева, като със събраните средства са подпомогнати 517 деца с тежки хронични заболявания и е дарена апаратура на 22 лечебни заведения в страната.

Сподели в: