Върни се горе

„Екипи на МБАЛ – Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва регулярно, след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация.“ Това съобщи  министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев след среща с кметовете на общините в област Добрич. Здравният министър посочи, че началото на инициативата ще бъде дадено в началото на м. април, а в последствие ще се работи за надграждането ѝ чрез въвеждане на телемедицина. Разкриването на телемедицински пунктове значително би улеснило достъпа на хората до качествени диагностика и лечение, чрез 24/7 – свързаност със специалисти в областната болница, обясни още д-р Меджидиев.

„Сигурен съм, че с това усилие на община Добрич, Министерството на здравеопазването и МБАЛ – Добрич ще успеем да гарантираме на всички жители на областта качествено здравеопазване. В тази посока са и предстоящите утре високоспециализирани безплатни прегледи на деца от областта, които се провеждат в рамките на програма „Детско здраве“, създадена преди повече от 10 години от министър Меджидиев“, посочи кметът на община Добрич Йордан Йорданов.

От старта на кампанията досега са прегледани над 19 хил. деца от цялата страна, като записани само за утрешния ден (за консултации в Медицинския център при МБАЛ – Добрич) са 320 деца. „Уверявам гражданите, че нито едно дете няма да бъде върнато, дори да няма предварително запазен час за консултация. Лекарите от Столичната лекарска колегия ще консултират децата и техните родители дотогава, докогато има желаещи. На място ще бъдат лекари от УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“, УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ и т.н., от 12 тесни специалности на педиатрията“, заяви здравният министър. 

По отношение предстоящите посещения на специалисти в малките населени места изпълнителният директор на МБАЛ – Добрич д-р Георги Желязков благодари на кметовете за проявената ангажираност и обясни, че предварително ще бъдат съставяни графици какви специалисти, кои населени места да посетят, колко души ще преглеждат, а самите кметове ще определят къде точно ще се случва това.  

Министър Меджидиев обясни, че Добрич е първата област, в която стартира инициативата за прегледи от мобилни лекарски екипи. Такива разговори са проведени и в други области, в контекста на приетите промени в Закона за лечебните заведения, чрез които беше дадена правна възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии. В момента за обществено обсъждане е публикуван Проект на Наредба №3 с посочени съответните критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др., обясни още д-р Меджидиев. 

Сподели в: