Върни се горе

„Още при встъпването ми в длъжност като министър на здравеопазването една от основните задачи, която президентът на България ми постави, беше стартиране изграждането на Национална детска болница. Щастлив съм, че успяхме с настоящия екип на служебното правителство да постигнем избора на терен, позволяващ изграждането на едно изключително модерно съоръжение – детска болница с хотел за престой на родителите и с рехабилитационен център. Отделно ще има подземни паркинги, улеснен достъп, връзка със съседните болнични структури, с хеликоптерна площадка, което ще направи възможно осъществяването на спешна помощ по въздух от цялата страна.“ Това посочи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медии.

Министър Меджидиев отбеляза, че амбицията на министерствата на здравеопазването и на регионалното развитие и благоустройството е до края на тази година да сме готови с цялата документация, необходима за изграждането на Национална детска болница, а в началото на следващата година да започне строежът на сградата. Той припомни, че „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД успя да възстанови над 8,5 млн. лв. от депозита, отпуснат на консорциума ДЗЗД „Детско здраве“ във връзка с Договор за инженеринг от 2020 г. за изграждането на Национална детска болница.

Здравният министър съобщи пред медиите, че са планирани посещения на модерни детски болници в Израел и Великобритания, където ще бъдат проведени срещи с експерти, като целта е да се проучи и международният опит.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков посочи, че предстои изменение на подробния устройствен план, за което вече е издадена заповед. Очаква се в рамките на следващия месец да се пристъпи към премахване на сградите, намиращи се на терена на бъдещата Национална детска болница, стана ясно още от думите на арх. Шишков.

 

Сподели в: