Върни се горе

„Вече половин век Вие доказвате отдадеността си към медицината и най-важното – към здравето на хората. Рядкост са лекарите, които могат да се откроят с такава издръжливост не само на физиката, но и на духа, защото за медицината са необходими изключителна воля и сила на духа“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев вчера по време на награждаването със Златен почетен знак (I-ва степен с лента) на Министерството на здравеопазването на доц. д-р Стефан Левтеров, д.м. – дългогодишен анестезиолог-реаниматор във Военномедицинска академия. Високото отличие се връчва на доц. д-р Левтеров в навечерието на неговата 80-годишнина в знак на признателност за продължаващото му професионално дълголетие като анестезиолог-реаниматор и за приноса му за прогреса на специалността в България.

„Приемам тази изключителна чест – за нея дължа признание най-вече на катедрата по „Анестезиология и реанимация“, на всички колеги, сестри и санитари“, отбеляза доц. д-р Левтеров, като благодари за полученото отличие.

„Вие сте гордост за българската медицина и се надявам опитът Ви да бъде предаден и на следващите поколения медици“, подчерта още министър Ананиев в своето обръщение към доц. д-р Левтеров.

Доц. д-р Левтеров завършва медицина във Висшия медицински институт в гр. София през 1966 г. През 1972 г., след успешно издържан изпит, придобива специалността „Анестезиология и реаниматология“. Същата година е назначен за началник на Отделение „АиР“ във Военна болница – гр. Сливен. През 1978 г. защитава успешно кандидатска работа на тема „Травматичен шок и остра лъчева болест“, а през 1989 г. придобива научна степен „доцент“.

От 1984 г., когато е назначен за началник „Септично отделение“ към КАРИЛ на ВВМА, до момента, професионалният път на доц. Левтеров преминава във Военномедицинска академия. Автор е на повече от 140 научни публикации по проблемите на шока в условията на остра лъчева болест, септичния шок при травматични пациенти, спешната помощ и др.            

Изпълнявайки правителствена задача, от 26.04. до 05.05.1993 г., организира екип за транспортирането на трима тежко ранени войници от контингента ни в Камбоджа, който успешно извършва уникална транспортна реанимация на ранените, на разстояние 12 000 км и височина 10 000 м.

Сподели в: