Върни се горе

“Приложението за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности е стъпка в правилната посока. Много настоявах това да се случи заради масовия спорт, който се очерта – да се отчита неизвършена дейност. За съжаление НЗОК няма ресурс да изконтролира този процес. Контролът не може да се осъществи без помощта на потребителите“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на пресконференция, на която беше обявено мобилно приложение за известяване от НЗОК на пациентите за извършени дейности.

В рамките на пресконференцията стана ясно, че целта на приложението е както по-голяма информираност на здравноосигурените лица за извършените дейности, свързани с тях и отчетени в НЗОК, така и възможност пациентите да упражняват по-голям контрол. Системата има две функционалности за получаване на известия – при промяна на информацията в досието на пациента и нотификация за промяна, свързана с личния лекар.

Министър Кацаров посочи, че тази стъпка е добра, но много плаха, и за да бъде ефективно приложението, е необходимо информацията за отчетена дейност да се получава веднага след регистрирането ѝ. „Трябва да има възможност чрез приложението гражданите да подават сигнал, че дейността не е извършена, за да бъде направена проверка. Необходимо е и да се осигури възможност потребителите да се регистрират по-лесно в системата. След месец тези функции трябва да бъдат достъпни. Това ще направи контролът много по-ефективен“, допълни той. Д-р Кацаров беше категоричен, че отчетената, но неизвършена дейност, е порочна практика, която трябва да бъде прекратена. Приложението ще има превантивна роля. Ако контролът бъде засилен, е в интерес на всички - ще спечелят не само пациентите, но и добрите лекари, стана ясно още от думите на здравния министър.

Сподели в: