Върни се горе

Разширяване обхвата на ваксинацията в страната, състоянието на общинските болници и начините, по които могат да бъдат подпомогнати в условията на COVID-19 обсъдиха на среща днес, 31 май, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и представители на Националното сдружение на общините в Република България.

Министър Кацаров посочи, че страната ни е осигурила достатъчно ваксини от всички видове. "Трябва да насочим усилията си да поставяме наличните количества ваксини. МЗ е готово да сътрудничи на общините, за да увеличим ваксиналното покритие по места. Вече е създадена организация, при необходимост, мобилни екипи на РЗИ да ваксинират трудноподвижни хора и лица в отдалечени райони, а на здравните медиатори разчитаме за обхващането и на малцинствените групи", допълни здравният министър.

По отношение на процедурата за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ "Мерки за справяне с пандемията" д-р Кацаров коментира, че е имало забавяне в изпълнението, но се работи усилено, за да се спазят сроковете. "Това е приоритетно за нас, за да могат болниците, които реално лекуват COVID-19, да получат ново оборудване, да извършат ремонтни дейности и по този начин да бъдат подготвени за евентуална нова вълна", заяви министърът. Предстои критериите и методология за подбор на лечебните заведения, които ще бъдат включени в проектното предложение, да бъдат променени, стана ясно още от думите на д-р Кацаров.

По време на срещата министърът съобщи, че най-ниските цени на клинични пътеки, по които работят предимно общинските болници, ще бъдат увеличени. 

Сподели в: