Върни се горе

 

„Тук съм, за да изразя моите, а и, надявам се, на всички наши сънародници благодарност, признателност и респект към работещите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна. Това е една тежка професия, винаги е била такава, казвам го и от личен опит. Днес – в условията на трета поредна пандемична вълна, е още по-трудна. Това е така както заради повечето адреси, които трябва да бъдат обслужени, заради постоянното носене на предпазни облекла, но и заради повишения риск на работа в такава среда“. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров на официална церемония по връчването на 18 нови линейки за нуждите на системата на спешната помощ у нас. Новите санитарни автомобили бяха осветени от Негово Преосвещенство епископ Поликарп, викарий на Софийската Света митрополия, който пожела здраве и благоденствие на българския народ.  „Всички ние като народ дължим признателност на хората от спешната медицинска помощ. Здравната ни система, в т.ч. и спешната помощ, се нуждае от редица организационни промени и подобрения, за да функционира системата по-добре и за да бъдат работещите в нея по-спокойни и удовлетворени. Спешните медици ще получат по-добро възнаграждение, което възнамерявам да предложа в следващия държавен бюджет“, изтъкна той и допълни: „Напарвихме изменение в медицинския стандарт по Спешна помощ, което ще позволи повече болници да разкрият спешни отделения и се надявам това да улесни работата“. Санитарните автомобили са осигурени по линията на проект BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Проектът е с общ бюджет 163 897 815,62 лв.

Днес нови линейки получиха:

- ЦСМП – Добрич - за нуждите на:

1.      ФСМП – Балчик - 1 брой линейка тип В;

2.      ФСМП – Добрич - 1 брой линейка тип С;

- ЦСМП – Ловеч - за нуждите на:

3.      ФСМП – Ябланица - 1 брой линейка тип B;

- ЦСМП – Плевен - за нуждите на:

4.      ФСМП – Беленe - 1 брой линейка тип В;

5.      ФСМП – Гулянци - 1  брой линейка тип В;

6.      ФСМП – Искър - 1  брой линейка тип В;

- ЦСМП – Пловдив - за нуждите на:

7.      ФСМП – Съединение - 1 брой линейка тип В;

- ЦСМП – София - за нуждите на:

8.      ФСМП – Пирдоп - 1 брой линейка тип B;

9.      ФСМП–Елин Пелин - 1  брой линейка тип С;

10.      ФСМП–Ихтиман - 1  брой линейка тип С;

11.      ФСМП–Ботевград - 1  брой линейка тип С;

- ЦСМП – Ямбол - за нуждите на:

12.      ФСМП – Скалица - 1 брой линейка тип B;

- ЦСМП – Габрово - за нуждите на:

13.    ФСМП – Севлиево - 1 брой линейка тип С;

- ЦСМП – Пазарджик - за нуждите на:

14.      ФСМП – Пещера - 1 брой линейка тип С;

- ЦСМП – Силистра - за нуждите на:

15.      ФСМП – Дулово - 1 брой линейка тип С;

- ЦСМП – Стара Загора - за нуждите на:

16.      ФСМП – Казанлък - 1 брой линейка тип С;

17.      ФСМП – Чирпан - 1 брой линейка тип С;

- ЦСМП – Шумен - за нуждите на:

18.  ФСМП – Велики Преслав - 1 брой линейка тип С.

С тази доставка общият брой линейки, осигурени по линия на проекта за ползване от центровете за спешна медицинска помощ в страната, е 358. В момента тече и процедура по преобявяването на обществена поръчка за осигуряването на 42 линейки с повишена проходимост.

До момента в изпълнение на проекта за нуждите на центровете за спешна медицинска помощ в страната са предоставени 358 санитарни автомобила (185 линейки за спешна медицинска помощ тип B; 95 линейки за интензивни медицински грижи тип C и 78 броя линейки тип B, със задвижване 4х4).

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ” предвижда още модернизиране и подобряване на инфраструктурата на системата за СМП в 27 центъра за спешна медицинска помощ в областните градове с техните 170 филиала и 6 изнесени екипа в общините, както и в 34 спешни отделения в лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала. По линия на проекта ще бъде извършена и модернизация на помещенията, чрез доставка на оборудване и обзавеждане за обектите от СМП.

Сподели в: