Върни се горе

Вицепремиерът по социалните политики и министър на здравеопазването Илко Семерджиев участва в откриването на кръглата маса „Услуги за деца в ранната възраст – от политики към резултати“, организирана от фондация „За нашите деца“. „Искаме да постигнем интелигентен и приобщаващ растеж. Време е да преминем от проекти към политики и от политики към практики, защото са важни резултатите. Важно е да обединим усилията си в създаването на стратегически документ, гарантиращ ранното детско развитие“, каза пред участниците във форума вицепремиерът.

 

Сред официалните гости бяха представителят на Европейската комисия Джулиус оп де Беке, постоянният представител на Световната банка за България Антъни Томпсън, посланикът на Кралство Нидерландия в България Н. Пр. Том ван Оорсхот, представители на Националното сдружение на общините в Република България, УНИЦЕФ и Националната мрежа за децата. Всички те се обединиха около идеята за  създаването на първата национална стратегия за ранно детско развитие.

Вицепремиерът Илко Семерджиев представи текста на проектонаредбата, утвърждаваща  стандартите за ранно детско развитие на деца от 10-месечна до 3-годишна възраст, които посещават детски ясли. „Смятаме, че с тази наредба най-после се обръщаме към нашите деца по един наистина достоен начин – не само чисто емоционално, но и базирани върху постиженията на световната наука“, подчерта министър Семерджиев в изложението си. Той допълни, че документът е следствие от упорития и последователен труд на учени от Софийския университет „Св. Климент Охридски“, от Българската академия на науките, педиатри, педагози, експерти на министерствата на образованието и науката и на здравеопазването, както и на екипа на „УНИЦЕФ  България“.

Съществен момент в стандартите е обвързването на прилагането им с постоянна комуникация между родителите и работещите в детските ясли. Текстовете на наредбата залагат критерии, изпълнението на които ще гарантира социализирането на децата от най-ранна детска възраст, доброто им обучение и придобиването на основни познания още преди встъпване в образователната система, стана ясно от думите на министър Илко Семерджиев.

 

С проекта на Наредба за стандартите за ранно детско развитие можете да се запознаете тук: https://www.mh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/

Сподели в: