Върни се горе

Здравният министър проф. Христо Хинков взе участие в редовното заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) - EPSCO-Health, което се провежда в Брюксел, Кралство Белгия.

В част "Незаконодателни дейности" политическият дебат на министрите се съсредоточи върху концепцията за отворена стратегическа автономия на Европейския съюз. Акцент бе поставен върху ангажираността на ЕС с предприемането на мерки за справяне с недостига на лекарствени продукти. 
Българският министър на здравеопазването заяви, че за България е изключително важно регулаторната система на ЕС и занапред да се ръководи от интереса на пациента, а решенията за пускане на пазара на лекарствени продукти да се базират на солидни клинични доказателства и да бъдат в съответствие с пълните изисквания за ефективност, безопасност и качество. 

Съветът по здравеопазване прие Заключения на Съвета за психичното здраве. България подкрепи документа, тъй като той предлага мерки за насърчаване на доброто психично здраве чрез прилагане на междусекторния подход и подобряване на възможностите за профилактика и лечение. Министър Хинков подчерта, че за реализация на мерките България ще разчита и на Плана за възстановяване и устойчивост, със съдействието на Европейската комисия.

В рамките на Съвета се проведе и работен обяд по темата за затлъстяването на децата. България открои предизвикателствата, пред които са изправени днешните млади поколения – модели на хранене, понижена физическа активност, стрес, прекомерна употреба на съвременни технологии за сметка на необходимия сън. 

По време на заседанието беше обсъден и напредъкът по приоритетните в здравния сектор законодателни и незаконодателни досиета.
Министър Хинков проведе неформални срещи и разговори с комисар Стела Кириакидес, както и с колегите си от Австрия, Финландия, Германия и др.
 

Сподели в: