Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков участва в кръглата маса „Устойчиви решения, предизвикателства и политики за приобщаване на бежанците и търсещите убежище в България“.

Инициативата е под патронажа на Агенцията на ООН за бежанците, Българския червен кръст и Министерството на здравеопазването и предшества предстоящия през месец декември Глобален форум за бежанците.

Ефективният достъп до здравни услуги е най-приоритетната потребност сред бежанците от Украйна. Около това становище се обединиха участниците в дискусията, като подчертаха значението на извършения цялостен анализ, касаещ нуждите на разселените в страната ни.

Целта на сесията е да подпомогне приемането на интеграционна рамка в България, която да осигури подкрепа, осигуряваща специфичните нужди на бежанците.

„България реагира адекватно на предизвикателствата, породени от войната в Украйна. Своевременно беше адаптиран Националният план за действие при временна закрила, бяха предприети законодателни промени, чрез които търсещите убежище получиха равен достъп до здравни и социални услуги с този на българските граждани“. Този заяви проф. Христо Хинков, който изтъкна, че Министерството на здравеопазването активно проучва възможността за ускорено признаване на дипломите на здравните специалисти от Украйна, пребиваващи у нас.

На дискусиите във форума участие взе и заместник-министър Михаил Околийски, който уточни, че е необходим многосекторен подход и още по-добра синхронизация между отделните институции в страната.

От страна на Министерството на здравеопазването в кръглата маса се включиха и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорът на Дирекция „Европейска координация и международно сътрудничество“ – Катя Ивкова.

Сподели в: