Върни се горе

Трябва да насочим усилията си в превенцията, профилактиката и следболничното проследяване на онкологичните заболявания, за да обърнем негативната тенденция и да имаме по-голям успех в борбата с рака. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков при откриването на Обществения форум „Национален план за борба с рака – да спуснем бариерата“.

Министърът изтъкна, че е необходима реорганизация на онкологичните центрове, за да могат да обхващат по-мащабно и детайлно заболяемостта сред населението. „Предстои ни много работа. Националният раков план е само една рамка, в която ние трябва да изградим функционални схеми, които да действат ефективно и комплексно“, посочи проф. Хинков.

На форума присъства също заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски, който е и председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. Според него скрининговите програми, насочени към профилактиката и ранното откриване на онкологични заболявания, трябва да обхващат все повече хора. „Профилактиката е ключовият фактор в битката с рака и останалите социалнозначими заболявания и затова фокусът на отговорните институции, трябва да е насочен към нея“, посочи зам.-здравният министър.

Сподели в: