Върни се горе

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков проведе работна среща с Н. Пр.  г-жа Мариета Гарсия Хордан - извънреден и пълномощен посланик на Република Куба в Република България.

Нейно Превъзходителство г-жа Мариета Гарсия Хордан открои възможностите за сътрудничество в областта на научно-изследователската и развойна дейност (R&D) и клиничните изпитвания и изтъкна постиженията на Куба във фармацевтиката (вкл. производството на ваксини срещу COVID-19 и ваксини за справяне с пост-ковид последствията), биотехнологиите и нанотехнологиите.

Министър Хинков подчерта наличието на много добра международна договорна база за сътрудничество в областта на здравеопазването между България и Куба.  По думите му тя е добра предпоставка за задълбочаване на двустранното здравно сътрудничество в области от взаимен интерес: научно-изследователските институти, национални центрове, висши медицински учебни заведения и лечебни заведения за болнична помощ.

И двете страни споделиха мнението, че товарът, който здравните системи понесоха по време на COVID-19 пандемията, е изключително голям, но благодарение на всеотдайността на всички работещи в здравната система и този труден етап от световната история е преодолян. Въпреки това, държавите трябва да са по-подготвени за бъдещи заплахи за здравето, поради което здравното сътрудничество между всички страни, е изключително значимо, особено в контекста на осигуряването на равнопоставен достъп до мерки за медицинско противодействие и медицински консумативи.

Проф. Хинков и Н.ПР г-жа Мариета Гарсия Хордан се договориха за продължаване на контактите на експертно ниво.

Сподели в: