Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев посети в Инфекциозното отделение на областната болница в гр. Стара Загора момченцето и неговата майка, за които беше съобщено, че са заболели от новия грипен вирус A /H1N1/.  

Министър Желев и изпълнителният директор на болницата д-р Катя Бекярова разговаряха с майката и детето. Министър Желев подари на малкия пациент книжка, по която да учи български език. 
„Заболяването при двамата протича леко, без усложнения и състоянието им се подобрява. Те отдавна не са били в България и се радват, че ще бъдат изписани утре.”, заяви по-късно пред журналисти д-р Евгений Желев. Министър Желев е бил информиран от лекуващия екип за провежданото лечение и се е убедил, че двамата са в ръцете на отлични специалисти, които полагат всички необходими грижи.  
Във връзка с този случай, д-р Желев съобщи, че до вчера, когато пробите са показали положителен резултат, семейството се е лекувало при домашни условия. От вчера по обяд болните са приети в инфекциозно отделение на болницата в Стара Загора. 
Министърът на здравеопазването информира, че всички контактни незабавно са подложени на изследвания, резултатите от които ще бъдат известни най-рано утре. 
Министърът на здравеопазването информира, че досега в Националната референтна лаборатория са изследвани 143 проби от цялата страна, от които 5 са положителни   
„Ситуацията в Стара Загора е овладяна, но предвид сезона на отпуските се очаква нарастване броя на хората, които пристигат у нас от страни с усложнена обстановка – САЩ, Великобритания и др. Ние не можем да спрем вируса, но сме в състояние да му противодействаме с необходимата компетентност”, каза министър Желев.  
„Няма място за паника, всички колеги действат изключително професионално в тази ситуация, подчерта д-р Желев. Националната ни здравна системата е в пълна готовност, действа  добре, включително и службите на РИОКОЗ в цялата страна, осигурени са необходимите лекарства и консумативи”, заяви министър Евгений Желев.  


Сподели в: