Върни се горе

„Пациентът с потвърдена диагноза  грипен вирус A /H1N1/ е в добро общо състояние. Близките му, както и всички, с които е бил в контакт, продължават да бъдат под наблюдение. Пробите им са отрицателни” - заяви на специална пресконференция здравният министър д-р Евгений Желев. „За мен този факт доказва две неща: че системата на нашето здравеопазване е готова да реагира в екстремни ситуации. Подготовката и превенцията са на равнище, което не отстъпва по нищо на нивото в европейските страни. Структурите на РИОКОЗ са в изключително добра кондиция и готовност да реагират. В момента се изследват още три съмнителни лица - от Смолян, Пловдив и Благоевград. 
Няма място за паника. Необходимо е обаче още веднъж да напомня за нещо много важно – необходимостта от стриктно поддържане на висока лична хигиена”, подчерта министър Евгений Желев. 
Заместник-министърът д-р Валери Цеков информира, че в световен мащаб епидемията се развива вълнообразно, с известно повишение на регистрираните случаи в страните от Южното полукълбо, където най-засегнати са Австралия, Чили и Аржентина. Във връзка с това не се препоръчва на български граждани да пътуват до тези страни. Очаква се с течение на времето в световен мащаб да намалее опасността от пандемия. Специалистите отбелязват, че заболяването протича леко, без сериозни усложнения, не се различава по симптоматика от познатите форми на грип и е с нисък леталитет. 
В Европа най-засегнати са Великобритания - с 255 случая, от които 158 са с вътрешно предаване на инфекцията и Испания със 180 потвърдени случая, от които 84 – с вътрешно предаване, беше обявено на пресконференцията. Ситуацията на Балканския полуостров продължава да бъде относително спокойна. Румъния и Гърция са съобщили за по пет потвърдени случая, в Румъния един от тях е с вътрешно предаване. Турция е потвърдила за двама. Очаква се в летния период да се увеличават случаите на болестта в Южното полукълбо и да намаляват в Северното. Министър Желев изтъкна, че съгласно договореността, постигната на срещата в Люксембург, нито една страна не си е позволила да въведе мерки за ограничаване движението на хора. Той изрази благодарност на медиите в България, които допринасят за точното и навременно информиране за мерките на Министерството на здравеопазването и за избягване на напрежението по тази   вълнуваща обществото тема.
 Главният държавен здравен инспектор д-р Тенчо Тенев и д-р Ангел Кунчев, началник отдел „Надзор на заразните болести” в МЗ заявиха, че независимо от това, че ситуацията у нас е напълно овладяна, продължава да се работи с пълна сила по подготовката за зимния сезон. Тогава е   възможно случаите да се увеличат. Предстои да се закупят още тестове за изследване при съмнение за грипен вирус A /H1N1/, осигуряват се необходимите количества противовирусни препарати, оптимизират се организацията и условията на работа в лабораториите.


 


Сподели в: