Върни се горе

Министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев откри официално Националната среща по повод Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март. Сред официалните гости на срещата бяха г-жа Емилия Тончева, управляващ офиса на Световната здравна организация в Република България и г-жа Никол Дилейни, портфолио мениджър за България на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.
„Отбелязваме този ден с желанието да отчетем всичко онова, което сме направили, какво следва да направим, за да ограничим това социално-значимо заболяване”, каза Желев. Той припомни, че през 2007 г. Министерският съвет прие Национална програма за превенция и контрол на туберкулозата в България за периода до 2013 г. и подчерта, че през миналата година правителството е отделило над 800 хил. лева за всичко необходимо за лечението на туберкулозата.
Министър Евгений Желев отбеляза също, че у нас вече е започнало изпълнението на Програма за подобряване на контрола на туберкулозата в България към Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. По тази програма за страната ни са отделени над 4,3 млн. евро, от които вече са усвоени над 2,2 млн. евро.  924 208 евро са предоставени за медицински консумативи, рентгенови апарати и оборудване на лабораториите в страната. 550 743 евро са предоставени за автомобили, компютри за информационната система, 179 212 евро за дейности на лечебните заведения и неправителствените организации.

„Програмата постигна много добри резултати”, заяви д-р Желев и изтъкна, че вече е в ход изграждането на единна система за епидемиологичен контрол на заболяването. По тази програма Министерството на здравеопазването е установило добро сътрудничество с Министерството на правосъдието като се провеждат изследвания и на хората в местата за лишаване от свобода.

Министър Желев подчерта важната роля на неправителствените организации в провеждането на мерките за борба с туберкулозата. Сключени са договори за дейност с 23 организации, които за месец са анкетирали над 2000 души, от които над 200 са били насочени към болници за лечение.

След успешно кандидатстване пред Комисията „Зелена светлина” към Международното партньорство за спиране на туберкулозата България предстои да получи първите доставки от втора линия медикаменти, с което се гарантира успешното лечение на пациентите с мултирезистентната туберкулоза. Доставката им ще се осигурява от Глобалния фонд, но се предвижда скоро държавата да поеме това лечение, министърът на здравеопазването Евгений Желев. В заключение той отправи благодарност към директорите на лечебните заведения ДОТС мениджърите, патронажните сестри, представителите на НПО за техния принос към националния отговор по проблемите на туберкулозата, а също така на чуждестранните партньори от Глобалния Фонд и СЗО за финансовата и логистична подкрепа.

Една трета от населението в света е инфектирано с туберкулоза. Това каза на Националната среща Емилия Тончева - управляващ офиса на Световната здравна организация в България. По думите й само в Европа на всеки час 47 души се заразяват с туберкулоза, а 7 души умират от това заболяване. През последните 7 години Световната здравна организация подпомага българската професионална общност да се справя със заболяването, обясни Тончева. Като най-голямо постижение през последните години за страната ни тя определи приемането на Национална програма за борба с туберкулозата.

България дава много добър пример по отношение на сътрудничеството между лечебните заведения, неправителствените организации и работата на регионално ниво в борбата с туберкулозата подчерта в изказването си Никол Дилейни, порфолио мениджър за България на Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Дилейни обясни, че ще дава България за пример, когато другите страни споделят своите проблеми. Тя съобщи, че по линия на Глобалния фонд страната ни за 7 години получава около 25 млн. долара в подкрепа на програмата по туберкулоза. Отпускането на средствата е само при доказани резултати, отбеляза Дилейни.

Районите с най-висока заболеваемост от туберкулоза в България са Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Монтана, Перник. Това съобщи  през участниците в срещата д-р Тонка Върлева, директор на Програма „подобряване на контрола на туберкулозата в България”. Тя представи доклад по изпълнението на програмата, който сочи, че в изброените райони заболеваемостта от туберкулоза е по-висока от средната за страната – 37 на 100 000 души. В България разпространението на заболяването се наблюдава при 25-48 на 100 000 души. По думите на д-р Върлева, у нас се наблюдава тенденция за намаляване на разпространение на туберкулозата. Така например от 2001 г. насам бавно започна да намалява броят на заболелите от туберкулоза като по-отчетливи резултати се наблюдават през последните една – две години. През миналата година са регистрирани 3164 души, заболели от туберкулоза в България. От тях 2832 са новозаболели. При 2116 от заболелите са болни от туберкулоза на дихателните органи, а над 700 са лицата с туберкулоза извън дихателните органи. Д-р Върлева коментира, че по програмата е нараснало и обхващането на контактните лица, което помагало за ограничаването на туберкулозата у нас. Тя съобщи, че е създаден софтуер за регистрация на пациентите, който проследява целия процес на лечението им. През месец май страната ни ще кандидатства за следващ транш от средства към Глобалния фонд. 



Сподели в: