Върни се горе

„Европейските средства за здравеопазване вече са получени.  Предстоят разговори с Европейската комисия, за да може да бъде отворена програмата и парите да бъдат използвани. В сравнение с проекти в други сфери средствата са нищожно малки”. Това заяви министърът на здравеопазването Евгений Желев в предаването „Денят започва” на БНТ.  Средствата по тези програми ще се използват за подобряване на здравната инфраструктура. 
Във връзка с откриването на европейския здравен портал на български език д-р Желев поясни, че в него гражданите могат да получат разнообразна информация по всички въпроси на здравеопазването в ЕС. Освен това той ще бъде полезен и за администрацията, която ще може да актуализира информацията си за европейското законодателство. „Европейската комисия е впечатлена от българския национален здравен портал, стартирал на 4.03.2009 г., което е показател за водещото място на  електронното здравеопазване в цялостната политика по здравеопазване. Министър Желев заяви в студиото на БНТ, че забраната за тютюнопушене на закрито ще влезе в сила на 1 юни 2010 година.  България е задължена да спазва законите и наредбите на ЕС, където тенденциите са за ограничаване на тютюнопушенето. 
Във връзка с информациите за поевтиняване на лекарствата министър Желев каза, че има такава вероятност. Позитивният списък на лекарствата ще бъде готов до 31 март т.г., като той ще може да се допълва. Тези лекарства са с по-ниски ценови ставки, поясни д-р Желев. 
От 1 април  ще започне работата на Фонда „Център за асистирана репродукция”. За целта са отделени общо 20 милиона лева - 10 млн. лв. от бюджетния излишък за 2008 г. и 10 милиона от бюджета на Министерството на здравеопазването. Тази седмица ще бъдат уредени последните битови въпроси и работата на Фонда ще стартира, обяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Сподели в: