Върни се горе

„Системата на здравеопазването е в пълна готовност да посрещне новия етап, в който вече навлиза разпространението на човешкия вирус A /H1N1/ след обявената днес от СЗО шеста степен на опасност от пандемия. За момента няма причина за притеснение и паника сред хората, защото заболяването в България протича по-леко, МЗ държи ситуацията под контрол, а грипът протича със средна степен на сериозност” - заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев на извънредна пресконференция. Той подчерта, че географското разпространение не кореспондира с тежестта на заболяването и призова да се избягват контакти с болни, разболели се от инфекции и спазване на висока лична хигиена. Министър Желев информира, че СЗО не препоръчва  ограничаване на пътуванията, тъй като в създалата се ситуация тази мярка не е ефективна.  Пандемията е първа за този век като последната е била преди 41 години. Министерството на здравеопазването предприема всички необходими мерки като е осигурило 80 000 дози "Тамифлу".

Министър Желев заяви, че утре в 14.30 ще бъде свикан Пандемичният комитет, на който ще бъдат обсъдени допълнителни мерки за това какво ще се случва оттук нататък.

До една седмица ще приключи процедурата по закупуването на новите термокамери по летищата и предстои да бъдат подписани договорите за доставката им.  Ще бъдат закупени и допълнителни дози от тестовете за третиране на новия грипен вирус. 

В пресконференцията участваха и заместник-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, директорът на дирекция „Обществено здраве” в МЗ д-р Снежана Алтънкова и началникът на отдел „Надзор на заразните болести” д-р Ангел Кунчев.

Сподели в: