Върни се горе

     Българските лекари са истинският капитал на здравеопазването и усилията на ръководството на МЗ са насочени именно към това – да се подобрява техният статус и условия на работа. Нашето общество им отдава заслужено признание за техния висок професионализъм и всеотдайност, за което важна роля имат и българските медии. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на представянето на печатното издание „Лекарите, на които вярваме”. Книгата е част от инициатива на Медийна група България холдинг за определяне на най-добрите 270 лекари след проведено допитване до хората, ползващи здравни услуги. Министър Атанасова подчерта, че подобни инициативи са особено значими, защото ангажират цялото ни общество с решаването на въпросите за подобряване на българското здравеопазване. „Необходимо е обществото да отдаде дължимото внимание на хората, които са истински професионалисти, на които пациентите вярват, и това е стойностното в тази инициатива, в проведената анкета и в тази книга. Винаги ще подкрепям подобни инициативи, защото признанието на пациентите и на цялото ни общество не трябва да идва само в миговете, когато пациентите са вече излекувани и лекарите виждат благодарност в техните очи и очите на техните близки. Благодарността ни не трябва да е мимолетна и само в такива моменти, защото българските лекари са много всеотдайни и отдадени на професията си”, каза министър Атанасова. 
     Пред журналисти министър Атанасова заяви, че е готов докладът за извършената проверка в болница „Пирогов” и днес той е връчен на изпълнителния директор проф. Димитър Раденовски. Документът е от 157 страници и е изготвен от Инспектората на МЗ. „ Основната задача на този доклад е да запознае министъра на здравеопазването със състоянието на лечебното заведение. В документа са дадени препоръки, предложения и констатации и съгласно закона в рамките на един месец всички пропуски и нередности трябва да бъдат отстранени”, посочи здравният министър. 
     „Докладът не е насочен към работещите в „Пирогов”. Никога не съм имала за цел да злепоставя прекрасните професионалисти, които работят там. Винаги съм твърдяла, че „Пирогов” е стандарт за качество в медицината, най-вече - в спешната медицина и всеки ден граждани от цялата ни държава получават необходимата квалифицирана медицинска помощ. Съвсем различна е ситуацията със спазване изискванията на финансовата дисциплина и когато има нарушения - те задължително се адресират до определените по закон държавни органи", каза министър Десислава Атанасова. Още днес докладът ще бъде изпратен с официални писма до всички институции, които имат отношение – Агенцията за държавна финансова инспекция, НАП, Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда” и Прокуратурата. Те трябва да установят дали са верни и правилни констатациите в него.  
     През следващите дни предстои промяна в Борда на директорите на „Пирогов”, тъй като в него има представители на МЗ, които вече не са в трудови и служебни правоотношения и не биха могли да представляват принципала, каза министърът на здравеопазването. 
     Проверките в болниците продължават и ще обхванат всички лечебни заведения, поясни министър Атанасова.  Тези проверки нямат нищо общо със заложените през годината планови проверки и целта им е да се установи в каква степен лечебните заведения, които са 100% държавна собственост, спазват финансовата дисциплина. В момента както Министерство на здравеопазването, така и НЗОК извършват редица проверки на лечебни заведения, каза Десислава Атанасова. Като пример тя посочи изготвения и връчен доклад с констатации за проверката в Педиатричната болница в София. Тя е извършена от Инспектората на МЗ и вече се работи за отстраняване на нарушенията. Приключени са и редица други проверки на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, сред които са Университетската болница „Света Марина”-Варна, областната болница във Видин и др.  

Сподели в: