Върни се горе

МЗ и Националното представителство на студентските съвети започват редовни срещи за решаването на проблемите на лекарите-специализанти

    Министерството на здравеопазването и Националното представителство на студентските съвети в Република България ще си сътрудничат в преодоляването на проблемите в сферата на здравеопазването и по-конкретно по отношение на мерките за облекчаване на условията в кариерното израстване на младите лекари. За това се договориха днес министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, ръководството на сдружението и студенти по медицина от всички Медицински университети в страната. Предстои провеждането на срещи във всички медицински университети в страната, на които бъдещите лекари ще могат да поставят пред здравния министър Атанасова и екип от експерти всички въпроси, които се отнасят до тяхното обучение и професионална реализация. 
    Основен акцент на срещата бе стартиралия проект „Нови възможности за лекарите в България“ и възможностите, които той открива за професионалното израстване на младите медици. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. и е на стойност 16 млн. лв. Срокът за изпълнението му е 15 месеца. С тези средства през 2013 г. ще бъдат осигурени стипендии за заплащане таксата за обучение на 1348 млади лекари-специализанти. Министерството на здравеопазването вече е сключило договори с лечебни заведения и университети и проектът практически започва след като в края на декемврийската сесия стане ясен броят на специализантите. В рамките на обучението специализантите ще получават две минимални работни заплати като Министерство на здравеопазването ще заплаща и таксата за тяхното практико-теоретично обучение. Критериите, на които следва да отговарят младите лекари специализанти за кандидатстване по европрограмата, са да са вече зачислени на специализация, т.е. да са положили изпит за специализации, да са получили минимум оценка добър 4 и да имат сключен договор с лечебно заведение. 
    Министър Атанасова съобщи още, че за 2013 г. общият брой на местата за специализанти ще бъде 3266. Това стана възможно освен по линия на европроекта и чрез увеличаване от МЗ на местата за държавна поръчка на 254 - с около 50% повече, отколкото през тази година.   
    „Местата и възможностите, които ние осигуряване, ще дадат силен старт на програмата и силен старт за кариерно развитие на тези млади хора“, каза здравният министър. Тя изрази увереност, че всички предприемани мерки ще мотивират младите лекари да намерят основания за професионална реализация в България. 
    На тази първа по рода си среща студентите поставиха въпроси относно възможностите за специализация в България, договорните отношения между младите кадри и работодателите в лицето на лечебните заведения, увеличаване на бюджета за здравеопазване, възможни нормативни промени в Закона за лечебните заведения, мерките за задържане на медиците в страната. 
    На проведената пресконференция след срещата бъдещите лекари изразиха подкрепата си за водената политика от сегашното ръководство на Министерството на здравеопазването по отношение на младите лекари и отчетоха като добър сигнал волята на министър Десислава Атанасова за подобряване на системата чрез диалог и съвместно търсене на решение на проблемите. „С помощта на Министерството на здравеопазването и лично на министъра и нейния екип в най-скоро време ще успеем да разрешим въпроси, които дълги години са възпрепятствали студентите по медицина в тяхната бъдеща реализация“, заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети в Република България Ангел Георгиев.  
    Министър Десислава Атанасова и представителите на студентските съвети потвърдиха решението си за началото на редовни срещи на ръководството на министерството в Медицинските университети по места, на които ще се търсят решения на всички конкретни проблеми, отнасящи се до реализацията на младите лекари в България.

Сподели в: