Върни се горе

Националният ни консултант по трансплантология беше отличен за полученото голямо международно признание за принос в световната медицина


    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова връчи Почетното отличие на МЗ на националния консултант по трансплантология проф. Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА-София. Повод за наградата е признанието, което трансплантологът получи преди дни в Париж, където на тържествена церемония беше избран за член на Френската академия по хирургия и получи медал за принос към световната медицина. „Отличието на авторитетната институция, която има близо 300-годишна история, е признание за високите професионални качества на проф. Никола Владов. В същото време това е и признание за нивото на българската медицина, която създава  специалисти“, каза здравният министър. Приемайки Почетния плакет на МЗ проф. Владов подчерта, че полученото международно отличие от Френската академия по хирургия , е признание не само в персонален план, а преди всичко за ВМА и най-вече за България. Той изрази благодарност към Министерството на здравеопазването за високата оценка за неговата работа и подчерта, че с работата си занапред ще продължи да отстоява високите стандарти в медицината.  

    Френската Академия по хирургия е основана през 1735 г. от крал Луи ХV. Проф. Никола Владов е третият българин, който е избиран за член на авторитетната институция. В предишни години за членове на Академията са били избирани известните български медици проф. Парашкев Стоянов и проф. Аршевир Дериджян.

Сподели в: