Върни се горе

Министърът откри изцяло реновираната Централна реанимация и Оперативен блок в „Майчин дом“ –София

    „На Бабинден засвидетелстваме почитта си към труда на хората, с помощта на които се ражда най-скъпото за всяко семейство-детето. Първият светъл лъч, който озарява новороденото, е усмивката на майката, но първата ръка, която го докосва, е на лекаря или на акушерката. Затова благодарността и почитта към тях са безмерни“. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на тържественото отбелязване на Деня на родилната помощ в Университетска АГ-болница „Майчин дом“-София. По време на празненството бе изпълнен ритуала „Поливане на ръце“ като с тази чест бе удостоен началника на Родилна зала проф. д-р Асен Николов, в чието отделение през миналата година проплакаха най-много бебета в цялата страна. Наградата „Златни ръце“ бе връчена на доказалите своя професионализъм доц. д-р Божидар Славчев, доц. д-р Никола Василев и акушерката Нора Цанкова. На тържеството присъстваха председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков, директори на столични лечебни заведения.  
    След тържественото отбелязване на празника министър Десислава Атанасова и директорът на АГ-болницата проф. Виктор Златков откриха изцяло реновираната Централна реанимация и Оперативен блок I, както и финализирането на проект „Енергийна ефективност”. Извършените строително-ремонтни дейности и частично оборудване в едно от най-важните звена на болницата, са на стойност 1 031 652 лева, от които 684 559 са средства на Министерство на здравеопазването, а останалите 347 093 са от приходи на болницата. По проект „Енергийна ефективност” е подменена изцяло дограмата на 15–етажната сграда, близо 3000 кв. м. от покрива на поликлиничната част на болницата е топло и хидроизолирана. Положена е 795 м. мълниеотводна мрежа. Изразходваните средства за тези дейности са в размер на 593 455 лв.  
    Министър Атанасова съобщи, че през 2013 г. МЗ ще предостави на Университетска болница „Майчин дом” бюджетна субсидия за капиталови разходи в размер на близо 500 000 лв. Средствата са предназначени за ремонт и оборудване на детското интензивно отделение на болницата.

Сподели в: