Върни се горе

    Усилията на целия екип на Университетската болница „Св. Марина” дадоха своя добър резултат и 27-годишната Станислава Христова се възстановява бързо. Това обяви пред журналисти във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова след като посети лечебното заведение и се срещна с пациентката. Състоянието на бременната жена, която бе в кома, е стабилно, няма опасност за плода. „Станислава се чувства прекрасно, говорихме с нея, дори вече се усмихва и се шегува. Огромен е напредъкът за една седмица от предходното ми посещение при нея, когато състоянието й беше критично и се наложи нова операция”, каза здравният министър. Лекуващият екип е стигнал до извода, че възстановяването протича по начин, който позволява в най-скоро време пациентката ще бъде изписана и да бъде  в домашна обстановка. „Поздравявам целия екип на болница „Св. Марина” за положените усилия и грижи и се надявам, че и при останалите пациенти, настанени в реанимацията на здравното заведение, ще имат такъв добър изход и в най-скоро време ще бъдат по домовете при своите близки”, каза още министър Десислава Атанасова. 
    До седмица ще бъде готов проектът на медицинския стандарт за ендоваскуларна терапия и ще бъде представен за становища на водещите ни национални консултанти и специалисти от различни специалности, поясни Десислава Атанасова. МЗ  ще изработи алгоритъм за клинични пътеки, за да има възможност НЗОК да заплаща това лечение и скъпите медицински изделия, които са един от най-големите разходи при лечението на инсулти с такъв вид протезиране. 
    На 7 май т.г. екип на Военно-медицинска академия, воден от д-р Мирослав Лилов, успешно извърши ендоваскуларно лечение на аневризма на бременната жена. Този уникален за България лечебен метод позволи да бъдат спасени както живота на жената, така и на плода.

Сподели в: