Върни се горе

Здравният министър потвърди ангажимента на МЗ за ново увеличение на възнагражденията от 1 януари 2013 г. с до 18%

    Откритият диалог по съществуващите проблеми ангажира всички страни в тяхното решаване. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на среща с работещите в Регионалния център по трансфузионна хематология във Варна. В разговорите участваха кметът на града Кирил Йорданов и представители на общинското ръководство. Здравният министър пое ясен ангажимент за повторно увеличение на възнагражденията на работещите в центъра от 1 януари 2013 г. в размер от 15 до 18 на 100. По този начин общото увеличение с предишното от 1 ноември т.г. ще достигне 32-33%. Средствата за по-високи възнаграждения от следващата година ще бъдат осигурени чрез структурни промени в Министерството на здравеопазването. 
    Министър Атанасова съобщи пред журналисти след срещата, че предмет на разговор е била не само темата за възнагражденията, но и за състоянието на материалната база и за попълване на състава на центъра. Тя пое ангажимента щатните бройки на РЦТХ-Варна да бъдат увеличени. Предстои да се отделят пари и за обновяване на лабораторната апаратура, както и осигуряване на високо проходим автомобил за нуждите на центъра. 
    Десислава Атанасова определи проведената среща като ползотворна, тъй като в атмосфера на диалог работещите в РЦТХ-Варна са изразили позициите си и са проявили разбиране към възможностите на МЗ за решаване на проблемите в кръвните центрове. „Вярвам, че служителите ще преосмислят решението си и ще оттеглят подадените оставки, тъй като това са изключително отговорни хора, осъзнаващи важността на техния труд, който има значение за цялата система“, каза министърът.  
    Атанасова изрази благодарност към кмета на Варна Кирил Йорданов за активната позиция и предложеното решение със средства от бюджета на общината да бъде допълнително възнаграден труда на работещите в кръвния център. „Срещата показа, че в трудни моменти взаимодействието на изпълнителната и местната власт е важен фактор за решаване на проблемите“, каза здравният министър. 
    Удовлетвореност от проведената среща изразиха и работещите в РЦТХ-Варна, които са се убедили, че министерството е ангажирало целия възможен ресурс за увеличаване на възнагражденията им. Според тях диалогът с МЗ е конструктивен и може да доведе до намиране на решение, приемливо и за двете страни. 
    През следващите няколко дни предстои служителите на центъра да формират позицията си във връзка с подадените оставки.

Сподели в: