Върни се горе

В 40 населени места с компактно ромско население ще бъдат извършвани безплатни гинекологични и педиатрични прегледи, имунизации и тестове за СПИН 

    На 12 ноември, понеделник, в гр. Перник министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще участва във форум на тема: “Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) - приоритети и изпълнение. Акценти върху майчино и детско здравеопазване“. Организатор на проявата е Националният съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси и Областна управа - Перник. Изказвания на форума ще направят вицепремиерът и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси Цветан Цветанов, министър Десислава Атанасова, депутатът от 41-ото Народно събрание Ирена Соколова, главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, секретарят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към МС Росица Иванова и директорът на Областната дирекция на МВР – Перник комисар Валентин Димитров. 
     Срещата ще бъде открита в 14 часа в Двореца на културата в град Перник. 
     На форума ще бъде представена Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020) и предвидените по нея дейности в областта на здравеопазването.  В рамките на събитието ще бъде даден старт на поредица от инициативи, част от стратегията, с основен акцент върху мерките за повишаване на здравната култура и достъпа до здравеопазване на уязвимите групи от населението. В продължение на месец и половина в 40 български населени места в 9 области на страната ще бъдат извършени педиатрични или гинекологични прегледи и имунизации с мобилни кабинети и екипи, осигурени от  Министерство на здравеопазването. Кабинетите ще бъдат разположени в райони с компактно ромско население с цел да бъде обхванат максимален брой хора, които имат затруднен достъп до здравни услуги. Дейностите ще бъдат реализирани с помощта на здравните медиатори, РЗИ, гинеколози, общо практикуващи лекари и педиатри от местните болнични заведения. Освен педиатрични и АГ прегледи, с мобилни кабинети ще бъдат извършвани и безплатни и доброволни тестове за СПИН.  
     След срещата участниците ще посетят един от кварталите с компактно ромско население в гр. Перник – кв.„Рудничар“, където ще бъде даден стартът на дейността на мобилните кабинети.

Сподели в: