Върни се горе

Здравният министър ще удостои високия гост с Почетното отличие на МЗ като признание за нейната дългогодишна дарителска дейност в полза на българските болници

 

    На 16 януари, сряда, в 16.00 ч. министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще се срещне с принцесата на Саксония д-р Теофана фон Саксен.  
    Срещата в МЗ е по повод на посещението на Принцеса Теофана у нас, по време на което тя ще връчи голямо дарение от медицинско обзавеждане, медицинско облекло и спално бельо на УМБАЛ „Св. Анна“-София. Връчването на дарението ще бъде на 17.01 - четвъртък. То е осигурено с личната ангажираност на Принцеса Теофана и включва 33 болнични легла на стойност над 50 000 евро, произведени от една от водещите германски фирми, нови медицински нощни шкафове и друго оборудване, както и превързочни материали, работно облекло, болнично бельо на стойност 10 000 евро. Принцеса фон Саксен е патрон на Института за сърцето в Берлин и в това качество получава възможност да осигурява дарения, предоставени от германски болници. 
    Сегашното дарение не е първото, което принцеса Теофана осигурява за нуждите на български болници. Благодарение на нейната дългогодишната благотворителна дейност лечебни заведения от цяла България получиха дарения, подпомагащи медицинската им практика.    МБАЛ в Бургас досега е получил чрез нея 2 тира по 40 тона и 4 камиона с болнично обзавеждане, а МБАЛ- Велико Търново - 5 тира болнично обзавеждане. За МБАЛ-Добрич също е осигурено   болнично обзавеждане, както и за нуждите на МБАЛ-Казанлък, МБАЛ-Видин, МБАЛ-Поморие. Дарения са получавали и Институт „Пирогов“, Университетска болница „Александровска” и болница „Токуда“.   
     На срещата министър Десислава Атанасова ще връчи на д-р Теофана фон Саксен Почетното отличие - Плакет на МЗ като признание за нейната дългогодишна дарителска дейност в полза на българските болници.  


Информация за д-р Теофана Принцеса на Саксония :
   
Родена е в гр. София, от дълги години живее в Германия.Нейният прадядо е офицерът от руската армия Пьотр Мичурин, който е останал в България след Руско-турската война през 1877-1878 г. Заедно с баща си Петър Аладжов, директор на Търговска банка преди 9.09.1944 г., организират в Германия редица дарителски акции в полза на България: Дарение от 50 000 германски марки за изграждане на паметник на Стефан Стамболов в гр. Велико Търново, както и ценна монетна колекция за Археологическия музей в старата ни столица. Благодарение на тяхно дарение в Историческия музей днес може да се видят печатите на Апостола на свободата Васил Левски, а музеи в цялата страна днес съхраняват ценни предмети от нашата история, предоставени от Принцеса Теофана. Правени са дарения и за социални служби и интернат за болни деца, за училища, църкви. 

Сподели в: