Върни се горе

    С откриването на Дневен център за деца с онкохематологични заболявания нашето общество проявява съпричастност към най-малките пациенти, които се борят с тежката диагноза. Те имат нужда от нашата подкрепа и днес всички ние - държава, гражданите и бизнеса им я даваме. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на откриването на новия дневен център към болницата за деца с онкохематологични заболявания. Присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Държавната агенция за защита на детето Калин Каменов, дарители.  
    Министър Атанасова заяви, че МЗ прави всичко необходимо да бъде създаден цялостен център, където да се осигурява подходяща възстановителна терапия на болните деца. Такава възможност се открива в рамките на Норвежкия финансов механизъм, по който се договаря   финансиране в различни области.  
    Центърът е изграден с подкрепата на частни дарители и фирми, а помещението е предоставено от Столична община за срок от пет години.  Със създаването му се запълва досегашната липса на психологическа подкрепа за лекуващите се деца, техните родители и близки. В подходяща среда децата с онкохематологични заболявания се подпомагат в   преодоляването на тежките емоционални последствия от болестта. Идеята за Дневния център предвижда той да бъде място, където малките пациенти ще могат да се откъснат от травмиращите лечебни процедури. За тях има стаи за игри и други развлечения, а за родителите им е осигурена помощ от психолози. Според Национален раков регистър, ежегодно у нас се разболяват около 100-150 деца като статистиката сочи, че 80% от тях се възстановяват.  

Сподели в: