Върни се горе

През 2013 г. предстои изграждане и на високотехнологичен Център за ранна диагностика на онкологични заболявания

    Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова даде старт на реализирането на проекта за изграждане на нова сграда за Отделение по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД - гр. Сливен. Инвестицията е в размер на над 600 000 лв., а средствата се отделят от бюджета на Министерството на здравеопазването. Предвидено е проектът да бъде реализиран за срок от 4 месеца. В новото отделение ще има 19 хемодиализни поста. 
    „Убедена съм, че с изграждането на отделението по хемодиализа, ще се повиши качеството на здравното обслужване на пациентите в Сливен и региона и ще се спасят много човешки животи“, каза министър Атанасова. Тя поздрави ръководството на болницата за усилията да бъдат създадени максимално добри и съвременни условия за лечение, съответстващи на равнището на добрата медицинска практика. Представител на пациентската организация на хемодиализираните в Сливен изрази признателност към Министерството на здравеопазването и ръководството на болницата за по-добрите условия, които ще се създадат при откриването на новото отделението. Сега съществуващото звено обслужва 75 пациенти.          
    Пред присъстващите на първата копка на новата сграда министър Атанасова съобщи, че големият проект, който МБАЛ „Д-р Иван Селимински” предстои да реализира по линия на европейската програма „Регионално развитие“, е за изграждане на високотехнологичен Център за ранна диагностика на онкологични заболявания. Той е на стойност от близо 8 млн. лв. Предвидено е изграждането му да приключи през 2013 г., когато ще започне и приемът на първите пациенти.
Министър Атанасова подчерта, че с реализирането на двата проекта – Отделението по хемодиализа и Центъра за ранна диагностика на онкологични заболявания, ще се повиши качеството на медицинската дейност, което ще допринесе за създаването на благоприятни условия за работа на лекарите и по-добро качество на обслужване на пациентите. 
    На брифинг пред журналисти министърът на здравеопазването отново потвърди, че МЗ в никакъв случай не планира преразглеждане на Закона за здравето по отношение на забраната за тютюнопушене. Атанасова припомни, че на състоялия се конгрес на Дружеството по кардиология са изнесени данни, според които тютюнопушенето е сред водещите причини за смъртност сред населението в България.

Сподели в: